Una enquesta encarregada pel Comú de Sant Julià de Lòria al Cres sobre les persones majors de 65 anys revela que un 3% de la gent gran de la parròquia viu sola i no disposa de xarxa familiar. D’aquests 18 casos, però, 16 estan “controlats per amics o veïns”. Tenint en compte que el sobreenvelliment, les malalties i la falta de xarxa social són els aspectes que més poden influir en la vulnerabilitat de la gent, els responsables del treball conclouen que només hi ha dues persones que estan en risc d’exclusió social. De l’enquesta també se’n desprèn que un 86,5% de la gent gran té fills a Andorra, mentre que un 18% no té fills i viu sola.

Amb tot, la major part de les persones que tenen més de 80 anys (un 33% d’aquesta franja) poden viure soles i, dels enquestats, un 94% no té cap discapacitat, mentre que un 16% necessita ajuda per caminar (ja sigui un acompanyant o un bastó). Destaca que d’aquests darrers, un 27% viuen sols. A banda, es constata que un 15% dels enquestats té la residència en una zona allunyada del nucli urbà i un 7%, als quarts.

El treball també indica que el 64,3% de majors de 65 anys estan casats i, el 24,2%, viuen sols. A partir dels 80 anys, però, el 46% són vidus. La viduïtat afecta més a les dones (un 38% tenen aquest estat civil), i això redueix el seu poder adquisitiu i afavoreix la soledat. Així, el 65% de les persones vídues viuen soles, encara que a mesura que les persones envelleixen s’activa la xarxa de solidaritat familiar. Si ho mirem per gènere, però, el volum de dones que viuen soles (30%) duplica el d’homes (16%). També les persones que viuen en parella, en el cas que un dels dos tingui alguna discapacitat, poden estar en situació de vulnerabilitat. S’ha detectat un 8% de casos amb aquestes característiques.

Davant d’aquesta realitat, la consellera de Social, Francesca Barbero, va avançar que en breu es preveu posar en marxa el projecte Radars. Aquest projecte ha de permetre, amb prèvia autorització de la persona interessada, activar els veïns o gent de l’entorn perquè puguin encendre l’alarma en el cas que es detecti algun comportament anormal. A banda, amb l’enquesta, es farà una base de dades que permetrà elaborar gradacions de risc en diferents àmbits, entre altres aspectes. (Continuar llegint)


Comentaris

El 3% de la gent gran de Sant Julià de Lòria viu sola i no té familiars — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici