Donar una segona vida als ordinadors en desús portant-los a famílies que no es poden permetre comprar-ne un. Amb aquesta idea Jordi Ros va viatjar a Guatemala ara fa 15 anys. Va aprofitar que era a Califòrnia fent el doctorat com a enginyer de Telecomunicacions per portar ordinadors de segona mà a una escola. Llavors va decidir crear la plataforma Labdoo per connectar donants de dispositius i persones que els necessitaven.

Des d’aleshores, la plataforma ha subministrat portàtils a més de 1.600 escoles d’uns 130 països. Amb la pandèmia han decidit aprofitar la seva experiència per sumar uns mil ordinadors i portar-los als alumnes sense recursos perquè puguin seguir les classes a distància durant la resta del curs. “Una de les conseqüències de la covid és que està accentuant la bretxa digital i els nens sense accés a la tecnologia estan en una situació de desavantatge. Per això el que fem és ajudar en tot el que podem, la demanda és molt gran”, afirma Ros… (Continuar llegint)

En una línia semblant, la Fundació Surt, dedicada a l’assistència i formació de dones en situació de risc, també ha iniciat una recollida d’ordinadors portàtils i tauletes per a aquest col·lectiu d’alumnes més desfavorits. Esther Ramos és la coordinadora de l’àrea d’empoderament econòmic de Surt. Dirigeix un programa d’ajuda a 200 dones per a la seva formació econòmica i laboral. La gran majoria viuen en condicions d’exclusió: el 65% no guanya més de 400 euros mensuals.

Ramos explica que en les últimes setmanes havien trucat a les dones del programa per saber quines necessitats els estava comportant el confinament. Surt va rebre unes 40 respostes que coincidien en la necessitat d’equips informàtics perquè els menors puguin seguir les classes. Un altre inconvenient que van trobar és l’absència d’accés a internet a moltes d’aquestes llars. La fundació estudia aportar alternatives, com connexions mòbils de telèfon o incentivar el moviment ciutadà de compartir connexions wifi entre veïns…(Continuar llegint)

RECICLAR MILLOR QUE COMPRAR

Noms. Jordi Ros (44 anys) i 4.000 voluntaris més / Esther Ramos (54 anys).

Professions. Enginyer de Telecomunicacions / Treballadora social.

Què feien abans de la crisi. Enviàvem portàtils educatius per tot el món utilitzant viatgers. / Coordinava l’àrea d’empoderament econòmic per a dones de la Fundació Surt.

Què faran quan s’acabi la crisi. Servir la creixent demanda de portàtils que hi ha a les escoles de Catalunya / Ramos: “Continuaré amb la mateixa dedicació. Les necessitats que deriven de la desigualtat i de la pobresa seran les mateixes, encara que ara serem més conscients que l’accés a la tecnologia és un dret fonamental”.

El Pais.cat


Comentaris

La segona vida de l’ordinador — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici