«Arran de la pandèmia, la vida dels sense sostre s’ha complicat. Estan desorientats i, per diversos motius, allunyats dels serveis socials. Un cop comencin a resoldre’s els problemes de les persones més vulnerables, serà l’inici de la solució dels problemes de tothom.» És la reflexió que va fer Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona, el passat dimarts 19 de gener, durant la presentació de la nova edició de la guia On menjar, dormir, rentar-se, que va tenir lloc a la capella de Sant Llàtzer de Barcelona.

La Comunitat de Sant’Egidio elabora aquesta guia, que s’ofereix gratuïtament, on hi ha informació (adreces, telèfons, horaris…) molt útil per a les persones que viuen al carrer o que es troben en una situació d’extrema necessitat a la ciutat de Barcelona. Coneguda com la «Guia Michelin dels pobres», és «com una brúixola que cal tenir a la butxaca per poder orientar-se a la ciutat», va dir Castro. «Hi ha els llocs —va afegir— on es pot trobar ajut i acollida, i també hi ha els llocs on es pot ajudar i ser acollidors.»

Jaume Castro va palesar amb tristesa l’empobriment provocat per la pandèmia de la Covid-19 en els darrers mesos. «A la Comunitat de Sant’Egidio estàvem acostumats a acollir els més pobres, “els últims”, però darrerament hem hagut d’acollir també “els penúltims”. I és que la pobresa ha augmentat considerablement al nostre voltant», va manifestar. Per exemple, els àpats distribuïts al menjador s’han triplicat: de 5.000 sopars al 2019 es va passar a 15.000 al 2020. També se’ls dona un kit sanitari (mascareta, gel hidroalcohòlic…).

En un hivern més dur de l’habitual, com a conseqüència del fred i la pandèmia, «els sense sostre, que són persones que ja viuen aïllades, han vist com s’agreujava el seu aïllament», va afirmar Castro. «Per això, és tan important el tracte d’amistat i d’acompanyament personal que els oferim des de la Comunitat de Sant’Egidio, a través de la tasca del voluntariat. Per a molts, som la família que no tenen, aquella que està al seu costat.»

Cada setmana, unes cent persones voluntàries, organitzades en petits grups, reparteixen entre els sense sostre l’anomenat «sopar itinerant». Un servei que els proporciona sopar calent, beguda calenta, mantes i sacs de dormir. Segons Jaume Castro, «hem constatat el creixement d’un moviment de solidaritat, format sobretot per gent jove, envers els més fràgils de la nostra societat».

El responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona va fer «una crida a albergs, hotels, hostals… per cercar solucions imaginatives per tal d’acollir-hi persones sense sostre». Va acabar la seva intervenció amb un record emotiu per als que han mort a causa de la duresa de la vida al carrer.

Descarregar la guia


Agència Cristiana de Notícies


Comentaris

“On menjar? On dormir? On rentar-se?” (Comunitat de Sant Egidi) — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici