El dia 23 de març passat al Palau de Gel de Canillo (Principat d’Andorra) l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, va assistir a la conferència impartida per l’exministra i historiadora Meritxell Mateu i Pi sobre Francesc Vidal i Barraquer, Bisbe compromès amb el poble, coronà la Mare de Déu de Meritxell, dins de la sèrie d’actes que la Parròquia i el Comú de Canillo (Principat d’Andorra) estan organitzant per commemorar el centenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Meritxell (1921-2021). L’acte comptà amb la presència del Cònsol Major de la Parròquia, Francesc Camp i del Rector de la Parròquia, Mn. Ramon Rossell així com de la Subsíndica General del Consell General, Meritxell Palmitjavila; l’ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, Carles Àlvarez així com molts monitors i amics de la parròquia de Canillo i de la casa de colònies d’Aina.

L’exministra i historiadora Meritxell Mateu va glossar la figura del Cardenal Vidal i Barraquer, però també va repassar alguns dels elements relatius a la decisió de designar la Mare de Déu de Meritxell com a patrona del Principat. Una decisió que el Consell General va adoptar el 24 d’octubre del 1873 però que canònicament no es va consumar fins prop de cinc dècades després, l’agost de 1921. Anys abans, l’estiu del 1914, el llavors bisbe d’Urgell i Copríncep Joan Benlloch va sol·licitar a Roma que s’autoritzés el patronatge de Meritxell, fet que Pius X va acceptar amb celeritat. L’esclat de la Primera Guerra Mundial, primer, i la mort del Papa que havia donat via lliure al patronatge, després, van retardar la coronació oficial, com va recordar Meritxell Mateu.

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, va cloure l’acte subratllant la figura del seu antecessor Justí Guitart, que fou qui va preparar la coronació que va acabar duent a terme, en un acte molt solemne, el llavors cardenal Vidal i Barraquer amic seu personal i arquebisbe metropolità. Les corones que es conserven de la Verge Maria i de l’Infant Jesús, que eren per a la imatge gòtica del retaule que es va cremar, van ser sufragades per subscripció popular i amb joies dels andorrans ofertes generosament. El Copríncep Vives remarcà que Guitart i Vidal van ser molt amics personalment, eren advocats els dos, i va subratllar el paper de Justí Guitart com a gran Bisbe d’Urgell i gran Copríncep d’Andorra.

Aquest era un dels actes que es van duent a terme durant el 2021, i que culminarà amb la festa del 8 de setembre que serà presidida per l’Arquebisbe Vives i la Síndica Roser Suñer.

Flama


Comentaris

Centenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Meritxell a Andorra — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici