Cedric Prakash, jesuïta i company del P. Stan Swamy, recorda el 84è aniversari del sacerdot i jesuïta que porta més de 200 dies a la presó pel seu treball en defensa dels tribals de Jarkhand. El desig del pare Prakash: “Avui celebrem el teu valor i el do que representes per a tantes persones, especialment per als pobres i exclosos”.

El pare Stan Swamy compleix avui 84 ??anys. Malgrat la seva edat i la seva malaltia de Parkinson, el jesuïta indi està a la presó des del 8 d’octubre pel seu compromís amb els pobles tribals de Jarkhand. Aquest aniversari és també una ocasió per no oblidar la sort d’aquest religiós injustament acusat de “terrorisme”, al qual ja se li ha negat la llibertat sota fiança en dues ocasions. Una situació difícil donades les seves condicions de salut, també a la llum de l’onada de la Covid-19 que està travessant l’Índia.

Amb motiu del seu aniversari, el co-germà jesuïta P. Cedric Prakash ha dirigit una carta oberta al P. Swamy de la qual publiquem amplis extractes:

Fragments de la carta al P. Swamy

Estimat Pare Stan, certament no és normal desitjar un feliç aniversari a algú que està a la presó. Un aniversari no pot ser feliç allà. No obstant això, en desitjar-te un feliç aniversari, celebrem la teva vida, la teva missió, el teu missatge i aquells amb els quals t’has identificat tan estretament durant tots aquests anys. La nostra és una oració d’agraïment al Totpoderós pel do que representes per a tantes persones, especialment els pobres i exclosos, els tribals i dàlits, per al nostre país i per a la Companyia de Jesús.

Avui no podem deixar de pensar en el teu increïblement senzill estil de vida. La teva sobrietat és coneguda per tots. Has viscut plenament el teu vot de pobresa; les teves necessitats materials són poques, les teves possessions encara menys. Els mitjans de comunicació van haver de fer un gran treball quan, fa temps, les autoritats van ordenar la confiscació dels teus béns: devien trobar molt poc que endur-se. Ens vas ensenyar el veritable significat de la paraula solidaritat, el que significa seguir les paraules amb els fets. I és que per donar realment força als explotats i exclosos, hem de solidaritzar-nos amb les seves lluites, acompanyar-los visiblement i en veu alta, amb valor profètic fins i tot davant les dificultats i l’hostilitat, per construir una societat més justa i humana. Avui celebrem el teu extraordinari treball. Tu ets és un reconegut activista dels drets tribals, que treballa en molts temes: la terra, els boscos, els drets dels treballadors. Ets una persona extraordinària que s’ha lliurat de forma desinteressada, sense preocupar-se pel preu del seu compromís.

Com a jove sacerdot, vas viure en un llogaret tribal de l’interior, compartint una petita habitació amb una família local. Llavors vas aprendre la llengua, vas estudiar la seva cultura i els seus costums, vas menjar el seu menjar, fins i tot vas cantar i vas ballar amb ells. Submergir-se en l’estil de vida tribal sempre ha estat fonamental per a tu, en certa manera ha estat la teva força. Tu creus en els joves: sempre has confiat en ells, els ha donat un sentit d’identitat i els has ajudat a analitzar críticament el que passava en la seva societat tribal. Amb la generositat i l’ajuda de moltes persones de la localitat, vas construir la seva residència, que s’ha convertit en una llar obert a tothom. Avui tornem a escoltar les paraules profundes que van brollar del teu cor poc abans de la teva detenció el 8 d’octubre de 2020: “El que m’està passant no és únic, i no em concerneix només a mi. És un procés més ampli que implica tot el país. Tots som conscients de com intel·lectuals importants, advocats, escriptors, poetes, activistes, estudiants, líders, estan sent empresonats per expressar la seva dissidència o plantejar qüestions sobre el poder que governa l’Índia. Som part d’aquest procés. I en certa manera me n’alegro de formar part d’ella. No sóc un espectador silenciós i estic disposat a pagar el preu, sigui el que sigui”.

Portes ja 200 dies a la presó, però fins i tot des de la presó dones la mà als presos menys afortunats de totes les maneres. Té cura d’ells. No has permès que aquest sistema brutal i inhumà et doblegui. Per contra, ens dius amb positivitat i esperança que fins un ocell en una gàbia pot cantar. No ets un espectador silenciós i mai ho seràs. I per això avui, 26 d’abril, el teu 84è aniversari, et celebrem i t’agraïm sincerament tot el que representes per a nosaltres. Per molts anys P. Stan.

Agència Cristiana de Notícies


Comentaris

El pare Stan Swamy compleix 84 anys d’edat i 201 dies a la presó — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici