Repte, escàndol, crim, injustícia: la definició del Papa sobre la fam, la inseguretat alimentària i la malnutrició en l’era Covid-19 és molt clara. I ho fa en un missatge dirigit a António Guterres, secretari general de Nacions Unides, amb motiu de la pre-Cimera de l’ONU sobre sistemes alimentaris, ha estat prevista per aquests 27 i 28 de juliol a Roma. L’acte se celebra abans de la Cimera conclusiva mundial que se celebrarà al setembre a Nova York (Estats Units).

És un “trobada important”, escriu Francesc, sobretot perquè “aquesta pandèmia ens ha enfrontat amb les injustícies sistèmiques que soscaven la nostra unitat com a família humana”, entre elles la pobresa i el dany infligit a la Terra, “la nostra Casa Comuna”, “pel dany que li provoquem a causa de l’ús irresponsable i de l’abús dels béns que Déu ha posat en ella”.

Cal un canvi radical

D’aquí la crida forta del Papa a “un canvi radical”: no n’hi ha prou amb centrar-se en la tecnologia per augmentar la capacitat del planeta, si el resultat és “explotar la natura fins al punt d’esterilitzar-la, ampliant així no només deserts externs sinó també deserts espirituals interns”; no n’hi ha prou amb produir “aliments suficients” si després molts “es queden sense el seu pa de cada dia”. No n’hi ha prou, reitera Francesc, perquè “això constitueix un veritable escàndol, un crim que viola els drets humans bàsics” i “una injustícia “que tots tenen el deure d’extirpar” mitjançant accions concretes i bones pràctiques, i a través de polítiques locals i internacionals audaces”.

Sistemes alimentaris sostenibles i respectuosos amb el medi ambient

Llavors, què es pot fer? El Pontífex ofereix alguns suggeriments concrets: en primer lloc, juga un paper important “la transformació acurada i correcta dels sistemes alimentaris”, perquè siguin “ambientalment sostenibles i respectuosos amb les cultures locals”. El seu objectiu, en essència, ha de ser “augmentar la resiliència, enfortir les economies locals, millorar la nutrició, reduir el malbaratament d’aliments, oferir dietes saludables accessibles per a tothom”. Però el canvi ha de començar des de dins, adverteix Francesc, perquè l’objectiu de “fam zero” no s’aconsegueix amb la mera producció d’aliments, sinó “necessita una nova mentalitat i un nou enfocament integral i dissenyar sistemes alimentaris que protegeixin la Terra i mantinguin la dignitat de la persona humana”.

Restablir la centralitat del sector agrícola i rural

En segon lloc, prossegueix el missatge Papal, cal garantir “suficients aliments a nivell mundial” i promoure “la feina decent a nivell local” per poder alimentar el món d’avui “sense comprometre el futur”. Altres punts essencials indicats pel Papa es refereixen a la restauració de la centralitat del sector rural i a la urgència que “el sector agropecuari recuperi un paper prioritari en el procés de presa de decisions polítiques i econòmiques”, especialment en la fase post-pandèmica. en particular, Francesc insta a considerar “als petits agricultors i les famílies camperoles” com “actors privilegiats”, els coneixements tradicionals “no han de passar per alt ni ignorar” per comprendre millor les seves necessitats reals.

La família, component essencial dels sistemes alimentaris

Per contra, el Papa subratlla que “la família és un component essencial dels sistemes alimentaris” perquè en ella “s’aprèn a gaudir el fruit de la terra sense abusar d’ell i es descobreixen les millors eines per difondre estils de vida respectuosos del bé personal i col·lectiu”. Per tant, les necessitats de les dones rurals, els joves i els agricultors de les zones “més pobres i remotes” s’han de satisfer plenament mitjançant polítiques eficaces. Som conscients – afirma el Papa – que els interessos econòmics individuals, tancats i conflictius – però poderosos – ens impedeixen dissenyar un sistema alimentari que respongui als valors del Bé Comú, la solidaritat i la “cultura de la trobada”. Si volem mantenir un multilateralisme fructífer i un sistema alimentari basat en la responsabilitat, la justícia, la pau i la unitat de la família humana és primordial.

El somni de Francesc: que ningú quedi enrere

A més, el somni que tots tenen “la responsabilitat de fer”, escriu Francesc, és el “del món on el pa, l’aigua, les medicines i el treball flueixin en abundància i arribin primer als més necessitats”.

“La Santa Seu i l’Església catòlica – assegura – es posaran al servei d’aquest fi noble, oferint la seva contribució, unint forces i voluntats, accions i sàvies decisions”. “Demano a Déu que ningú quedi enrere, conclou el missatge Papal, i que tota persona pugui fer front a les seves necessitats bàsiques”, per “construir una societat pacífica i pròspera, i sembrar llavors de pau que ens permetin caminar a una autèntica fraternitat”.

Agència Cristiana de Notícies


Comentaris

El Papa: la fam al món és un escàndol i un crim contra els Drets Humans — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici