Roma, Washington, Madrid… Manresa. El mosaïcista Marko Rupnik i el seu equip finalitzant avui (31 de juliol, dia de Sant Ignasi) la instal·lació dels mosaics que ha creat per a les vuit capelles laterals i per al tram de paret interior de l’entrada a l’església del santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa, que n’han transformat l’aspecte. La capital del Bages s’afegeix d’aquesta manera a altres ciutats del món (entre elles Sant Julià de Lòria) on aquest artista eslovè de talla internacional ha deixat empremta.

El santuari va ser edificat el 1750 i «el 1850 s’hi va fer una decoració barroca molt decadent», va destacar ahir el superior de la Cova, el pare Lluís Magriñà. És el que s’ha volgut transformar ara.

La inauguració oficial es farà amb la presència del superior general dels jesuïtes, el pare Arturo Sosa, i «el Papa potser també, però això ja no ens toca a nosaltres», va anunciar ahir Magriñà. També, a partir d’avui, s’obrirà la porta de l’any jubileu ignasià….

Magriñà va ser qui el gener del 2015 va anar a visitar Rupnik a Roma i li va fer la proposta de crear uns mosaics per al santuari de Manresa. Rupnik va assegurar ahir que la invitació «ha estat un gest de gratitud immensa per a la meva vida i també una espècie de culminació. Em pensava que ho seria el santuari d’Aparecida a Brasil, que el faríem i després em moriria». Allà, va informar, faran un mosaic exterior de 15.000 m2 amb 110 escenes bíbliques. «Aquest [el de Manresa] és més petit, però és una culminació del que durant tota la vida estudiava, pensava, feia en els exercicis, i és quelcom meu més íntim». 

Un equip de 21 persones de deu nacionalitats diferents ha acompanyat Rupnik a Manresa des del centre d’estudi i recerca Aletti de Roma, on treballa, i a on va crear els mosaics… En total, les obres que ha fet per a les capelles, que inclouen la paret frontal -on agafen un tram del terra- i les laterals, representen 550 m2 de mosaics. També n’ha fet un per a la paret on hi ha la porta d’entrada; una representació de la paràbola del sembrador sense figures. A la resta de mosaics hi ha 90 rostres…

Nova il·luminació Rupnik no només ha dissenyat els mosaics de l’església sinó també les noves làmpades que la il·luminaran… i que funcionen amb un sistema domòtic per fer una encesa personalitzada segons convingui. Alhora, ha creat un vitrall per a la façana, on hi ha les lletres AMDG, Ad maiorem Dei gloriam, la divisa de la Companyia de Jesús.

Hi ha una làmpada a cada capella i vuit a la resta de la nau. Les obres han inclòs alhora la restauració del paviment del presbiteri, pintar tota l’església de color blanc i deixar a punt les capelles amb un pladur d’exterior davant les parets per enganxar-hi els mosaics.

Tot plegat té un pressupost de 750.000 euros, que els jesuïtes pagaran amb un fons Feder que els ha estat concedit i que subvencionarà el 50% de la inversió (sense l’IVA), i, per l’altra banda, amb ajudes de la Diputació de Barcelona i de La Caixa, a més de les de les empreses i particulars que hi vulguin col·laborar. Recordem que l’oratori mirant a Montserrat dels jardins de la Cova s’ha pagat amb dues donacions. (Continuar llegint)Comentaris

La Cova de Manresa guanya valor amb mosaics d’un artista de talla internacional (vídeos) — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici