Les obres de restauració de l’esglèsia parroquial de Sant Julià i Sant Germà s’han inaugurat coincidint amb el 20è aniversari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Canòlich.

Aquest dilluns l’arquebisbe Joan-Enric Vives ha fet la dedicació del nou altar i la benedicció dels nous mosaics, obra de l’artista Rupnik, conegut com el Miquel Angel del segle XXI.

Mossèn Pepe Chisvert ha destacat a RTVA la preparació de l’església per aquest dilluns. “Hem preparat el sostre, el terra, i hem fet tota una preparació per col·locar la gran obra del Rupnik i els 20 artistes que el van acompanyar”.

Fer història
A més del copríncep episcopal, a l’acte d’ahir va assistir el cap de Govern, Xavier Espot; els consellers generals de terceravia, Carine Montaner i Josep Majoral, i l’ambaixador d’Espanya, Àngel Ros, a banda de tots els consellers del comú. La seva presència significava que un dels objectius amb els quals s’ha preparat, es va aconseguir. “A vegades, a la vida els somnis es fan realitat i avui és un dia en què deixem una petjada històrica. No és només una gran obra d’un gran artista sinó que volem reviure les arrels cristianes d’Andorra, tot recordant que els nostres avantpassats van fer preciositats a les esglésies romàniques del país i que avui són un referent encara”, comentava el rector. En aquest sentit, Vila va lloar la seva figura i li va agrair la feina feta per revitalitzar el poble. “És una gran alegria per a nosaltres i per a tota la parròquia el fet de tenir un mossèn que tingui la vocació d’arreglar i tirar endavant el poble. Ara hem aconseguit tenir una església amb llum, que tindrà vida i aportarà harmonia”.

L’església es va quedar petita per a l’eucaristia que va celebrar el copríncep, en la qual va beneir el nou altar i va definir la restauració com a “molt bonica”. Per a ell l’altar “és el lloc més sagrat de tota l’església” però es va mostrar encantat de poder ser “avui aquí i fer amb tots vosaltres la inauguració d’aquesta reformada casa del senyor”.

Sens dubte, la celebració d’un sacramental com la dedicació d’un altar sempre és un motiu de joia per una comunitat parroquial. Es tracta d’una celebració amb uns ritus específics de profund sentit teològic:

  1. Cant de les lletanies: es demana la intercessió dels Sants davant Jesucrist, únic Mitjancer, al qual es troben associats tots els sants com participants de la seva passió i comensals del banquet del regne celestial.
  2. Col·locació de les relíquies dels sants: després del cant de les llatines, es col·locaren sota l’altar les relíquies dels Beats màrtirs d’Urgell Josep Tàpies i companys; de la Beata Anna Maria Janer, de Sta. Victòria i de St. Mansuet. Es vol expressar que tots els qui han estat batejats en la mort de Crist, i especialment els qui han vessat la seva sang pel Senyor, participen de la passió de Crist.
  3. Pregària de dedicació i unció de l’altar: la celebració de l’Eucaristia és el ritus màxim i l’únic necessari per dedicar un altar, no obstant, d’acord amb la tradició de l’Església, es proclama també una pecul·liar pregària de dedicació, en la què s’expressa la voluntat de dedicar per sempre l’altar al Senyor i es demana la seva benedicció.
  4. Ungir, encensar, revestir i il·luminar altar: Expressen amb signes visibles quelcom d’aquella acció invisible que Déu realitza per mitjà de l’Església quan ella celebra els sagrats misteris, en especial l’Eucaristia.

Una obra coral
El mosaic que ha instal·lat Rupnik no es limita a una paret sinó que està present a totes les parets de l’església. Per col·locar-lo, han treballat durant cinc dies una vintena de treballadors d’una vintena de països, i han tingut la col·laboració de l’estudi arquitectònic d’Albert Casamajor. També, s’ha creat una nova capella especial per la Mare de Déu de Canòlich i un baptisteri renovat i il·luminació específica. La voluntat de mossèn Pepe era fer aquesta inauguració coincidint amb el vintè aniversari de la coronació de la verge de Canòlich.

Diari d’Andorra

Veure resta de fotos en aquest enllaçComentaris

Dedicació del nou altar de la Parròquia de St. Julià i Sant Germà de Lòria — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Tornar a l'Inici