Així hem viscut l’aplec dels 800 anys!

 

Des de bon matí, han estat molts els pelegrins que han enfilat el camí que porta al Santuari de Canòlich. (Fotos)

Tot a punt per la celebració. Un dia radiant ens espera! (Fotos)

Una festa amb molt simbolisme. Comunitat, fe, carisma compartit! amb les autoritats i centenars peregrins de Sant Julià i d’Andorra. (Fotos)

La Mare de Déu de Canòlich ens aplega sota el seu mantell. (Fotos)

Vídeo resum de l’aplec

Andorra Difusió    @comusantjulia     @800Canolich     @BisbatUrgell


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Pepe Chisvert: “Canòlich és una experiència de vida” (Vídeo)

 

Travessem la frontera camí d’Andorra i fem parada al supermercat Sant Eloi. Un gran domàs de la Mare de Déu de Canòlich penja a la porta automàtica. I així en nombrosos balcons i comerços de tot Sant Julià de Lòria. Arribem a la rectoria i ens rep el seu rector, Pepe Chisvert. Ràpidament ens omple una bossa plena d’objectes commemoratius de la celebració. Estan de festa, celebren aquest mes de maig els 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich.

L’aplec de Canòlich, el santuari situat a 1635 metres d’altitud, sempre ha estat marcat al calendari per a tots els lauredians, malgrat que va més enllà de les fronteres andorranes, arribant la devoció fins a la Cerdanya, a l’Alt Urgell i a la part francesa, per “ser una cruïlla de camins”, recorda Chisvert. Se celebra el darrer dissabte del mes de maig, i ha esdevingut, reconeix, “un dia marcat també al cor de moltes famílies” .

Antigament, un membre de cada casa havia de pujar obligatòriament a Canòlich, “i qui no ho feia rebia una sanció del Comú”, recorda el rector de Sant Julià de Lòria. Amb els anys, l’aplec s’ha transformat en un dia de convivència, en un espai d’espiritualitat, en un espai de retrobament, “per fer una aturada en el camí de la vida i agafar impuls per continuar endavant”.

Enguany celebren 800 anys de la troballa de la Mare de Déu. Una troballa que porta associada una llegenda que en Pepe Chisvert ens explica pedagògicament davant la imatge a la seva Parròquia. Al costat de la imatge s’hi troba la butlla papal emmarcada, “perquè tothom pugui entendre què significa una setmana Jubilar”, recorda Chisvert. 

El papa Francesc amb motiu dels vuit segles de la troballa els hi ha fet dos regals significatius a Sant Julià de Lòria. Un primer, tenir una setmana jubilar, del 20 al 27 de maig, “perquè tothom qui vulgui pujar a Canòlich pugui guanyar el Jubileu”. El segon regal, una audiència privada amb el Papa el 31 de maig. “70 pelegrins li portarem una talla massissa policromada de la Mare de Déu de Canòlich al Papa”, explica Chisvert.

Una festa de commemoració, afirma Chisvert, que va més enllà i que no és sols per a creients sinó també per a no-creients. “Canòlich és una experiència de vida”. Una imatge estimada i  venerada que ha omplert  tot el mes de maig d’esdeveniments al voltant dels 800 anys. El van iniciar amb la presentació del llibre de la ninotaire Pilarin Bayés, però ha comptat també amb un quadre de la Margarida Cepeda, una missa amb l’arquebisbe i copríncep, Joan-Enric Vives, i amb tot un seguit d’activitats esportives, culturals, i moltes visites al santuari de Canòlich.

Un espai d’espiritualitat, reconeix Chisvert, “per fer una pausa a la vida i dir al Senyor: soc aquí, fes-me un instrument a les teves mans”.

Diari d’Andorra

Catalunya Religió

Catalunya Cristiana

Càritas Sant Julià


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Sant Julià de Lòria es prepara per acollir l’Aplec de Canòlich més especial dels darrers anys

 

Llegiu la notícia al diari Sport clicant al logotip:


Tornar a 800 anys Canòlich


En marxa la talla de fusta de la Verge de Canòlich per regalar al Sant Pare

 

Coincidint amb els 800 anys de la trobada de la imatge de la Verge de Canòlich la parròquia de Sant Julià de Lòria ha començat a preparar una talla de fusta que es regalarà al Papa Francesc durant l’audiència privada. La talla es beneirà el dissabte 27 de maig, coincidint amb l’aplec de Canòlich, i s’entregarà el dimecres, 31 de maig.

La imatge original de la Verge de Canòlich ja és de fusta policromada, amb la mare asseguda en un tron sostenint l’infant sobre el genoll esquerre. La talla, la rèplica que es prepara per a entregar al Sant Pare també serà de fusta policromada, molt similar a l’autèntica, a la que es va trobar fa 800 anys, el 1223. La talla, per tant, es beneirà durant l’aplec de Canòlich el dissabte 27 de maig.

El Papa Francesc, coincidint amb l’aniversari de la troballa fa 800 anys, ha concedit un Jubileu Extraordinari, que permet als fidels arribar a la Indulgència Plenària, visitant l’ermita del 22 al 28 de maig. El passat mes d’abril, a més, es va anunciar aquest pelegrinatge. Amb tot, la talla s’entregarà al Sant Pare durant una audiència privada el 31 de maig.

Altaveu.com


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Canòlich, ‘800 anys agermanant’

És bonic veure com una commemoració contribueix a fer poble, a fer parròquia, com passa amb el vuitè centenari de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich. La tradició ens fa recular fins al 1223 i si voleu fem com si ara mateix ens trobem amb el pastor de casa Pere de Bixessarri que és qui allà sota una gran llosanca d’aquí a una estona trobarà la imatge de la Mare de Déu. La trobarà, la veurem per primera vegada i allà començarà una història llarga de temps i amb profunditat humana, amb la qual tornem al temps present i ho celebrem com s’han de celebrar les efemèrides de bona memòria, justament la mantinguda durant molt de temps, vuit segles en el cas de la Mare de Déu de Canòlich.

Per això, en l’avinentesa, la parròquia i el comú de Sant Julià de Lòria fan unió i ens ofereixen aquest mes de maig que som a punt d’encetar, tot un seguit d’actes, una vintena, per mirar enrere però sobretot per viure el present i mirar endavant. Una ocasió així mereix tenir viu el record de les generacions precedents, sense les quals, sense la seva continuïtat, el vuitè centenari de Canòlich no hauria estat mai realitat. Celebrem-ho doncs, amb joia, més o menys manifesta, a conveniència o desig de cadascú, però tinguem-ho com una festa laurediana, perquè fa par­ròquia i això sempre és un tresor social.

El lema triat ha estat 800 anys agermanant. Justament per aquesta funció aglutinadora de les tradicions arrelades a la fe, a la devoció. Si Laurèdia té la sort de disposar d’un santuari allà dalt a la muntanya, a l’estil d’altres santuaris emplaçats en indrets prominents, deu ser perquè en tots aquests segles la parròquia laurediana ha tingut en Canòlich el punt de referència comú, la fita anual de l’aplec. Mossèn Pepe remarca sovint que és l’aplec de Canòlich i no pas la diada, com algun cop es diu associant-ho a la festa.

És una bona observació la del rector de Sant Julià de Lòria que, ho hem de dir, talment com els seus predecessors, manté ben alta la llàntia de la devoció a la Mare de Déu de Canòlich, lliurant-se a promoure actes i a recolzar propostes sorgides del poble. I per això cal agrair-li la seva disposició i vital manera de fer. Així, juntament amb el comú, podem gaudir aquest maig d’una sèrie d’actes, com si fossin petits aplecs, preludis de l’aplec de Canòlich. Actes continguts en cinc dimensions: religioses, culturals, esportives, educatives i socials. Tot en conjunt, aplecs de germanor, lligant amb la intenció del lema: 800 anys agermanant.

Pujar a Canòlich el dia de l’aplec forma part de la idiosincràsia dels lauredians, del seu temperament. Potser el fet de tenir en Canòlich aquell punt d’unió col·lectiu, aquell aplec conformat per cadascú en singular que fa un tot, la parròquia de Sant Julià de Lòria ha donat i encara dona al país figures destacades i implicades a fer rutllar les institucions. A obrir traça en les polítiques d’estat. Com si l’aplec de Canòlich produís, el darrer dissabte de maig, curull de vida, un efecte de consciència, d’afermament del sentiment de poble.

De la mateixa manera que el dia de Meritxell mou també a nivell de país qui representa el poble i té la responsabilitat de governar. Com si d’aquells bons moments de compartir, d’agermanar, se’n nodrís el desvetllament, o l’interès, per millorar la vida social col·lectiva. I és que el països es fan amb béns materials però també –i si no n’hi hagués els valors humans desapareixerien–, amb sentiments espirituals, pervinguts com el cas de Canòlich de molts segles enrere, amb arrels fins als primers temps neolítics.

Curiosament, els santuaris de Canòlich i de Meritxell i encara hi podríem posar Sant Miquel d’Engolasters, estan en indrets volgudament triats, no pas bastits a l’atzar. A mig camí de les riberes a les alçades més altes i amb una panoràmica cap a l’altre costat de vall d’horitzons nítids de cims i carenes. I també no pas de casualitat, els tres indrets de culte són gairebé a la mateixa altitud, entre els 1.500 els 1.600 metres. Senyal inequívoc que fa molts segles, mil·lennis i tot, que els pobladors s’hi trobaven i allí aplegats, afermaven la germanor. Com encara passa i per molts anys passi a l’aplec de Canòlich, en el seu joiós altar de fe i de paisatge.

Jordi Pasques

Diari d’Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Programa complet – Iniciem el Mes Canòlich 2023-

Programa complet en PDF


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Sant Julià prepara un pelegrinatge al Vaticà per portar al Papa la talla de la Verge de Canòlich

La parròquia de Sant Julià de Lòria ha sol·licitat audiència al Papa Francesc per portar-li la talla de la Verge de Canòlich. El pelegrinatge s’inclouria en els actes commemoratius dels 800 anys de la trobada de la imatge. En els tràmits hi col·labora el lauredià i ambaixador a la Santa Seu, Carles Àlvarez Marfany.

La llegenda assegura que la talla romànica la va trobar un pastor l’any 1223. És un típic exemple de marededéu rural, de fusta policromada, amb la mare asseguda en un tron sostenint l’infant sobre el genoll esquerre, i tot el conjunt revestit amb la pintura original. La Mare de Déu de Canòlich és la patrona de Sant Julià de Lòria i se’n fa l’aplec l’últim dissabte de maig. El 1998 es van commemorar els 775 anys, ocasió en la qual l’aleshores bisbe Joan Martí Alanis va oficiar la coronació. Les corones d’or van ser pagades per un lauredià.

L’anunci del pelegrinatge, anunciat pel rector de la parròquia, a la finalització de diverses misses ha aixecat molta expectació entre els lauredians, una població devota i més quan es tracta de la Verge de Canòlich. Durant molts anys l’assistència a l’aplec de Canòlich era obligatòria i estava controlada pel comú.  Totes les cases de Sant Julià de Lòria hi havien de tenir un representant i la falta a aquesta obligació estava sancionada. A finals del segle XIX la sanció era pecuniària, i va passar a ser, cap a la segona dècada del segle XX, de dos lliures de cera.

Molts lauredians han treballat en les diverses obres de reforma de l’església de Canòlich i hi han aportat diners per al manteniment. L’any 2003, l’església va ser declarada bé immoble d’interès cultural. Ara, la parròquia espera la resposta del Vaticà per la data d’aquest pelegrinatge.

Altaveu.com


Tornar a 800 anys Canòlich


Any Canòlich 2023


Tornar a 800 anys Canòlich


Actes durant tot el 2023 pels 800 anys de la troballa de la verge de Canòlich

El 2023 serà un any important per a Sant Julià de Lòria. La parròquia celebrarà al llarg de l’any vinent tot un seguit d’activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials per commemorar els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich. El comitè organitzador, impulsat per mossèn Pepe Chisvert, està treballant des de principis d’aquest 2022 en un programa que s’anirà presentant progressivament a través de les xarxes socials, i de les pàgines web del comú i de Càritas parroquial, i que s’encetarà amb una sèrie de conferències marianes, la primera de les quals tindrà lloc el proper diumenge, a partir de les 18 hores a l’església parroquial, sota el nom ‘La Santa Família i el reflex de les seves virtuts’.

Chisvert ha posat en relleu que, el 2023, “el volem anomenar l’any Canòlich”, ja que hi haurà nombroses accions que es desenvoluparan per commemorar aquesta fita. De fet, ha assegurat que els actes programats estan adreçats al conjunt de la ciutadania del país siguin creients o no. Malgrat que no s’han avançat massa detalls de quines iniciatives es promouran, el mossèn ha avançat que el pròxim mes de maig “el dedicarem a la Mare de Déu”.

Precisament, ha explicat que s’està treballant en l’elaboració d’un vídeo on apareixeran testimonis que narraran “les seves experiències viscudes a Canòlich” en el marc de la celebració de la diada que té lloc tradicionalment el darrer dissabte de maig. Paral·lelament, també es treballa en la creació d’un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés que té com a finalitat recollir totes les activitats que s’han dut a terme als aplecs de Canòlich de les darreres dècades.

A més a més, Chisvert ha apuntat que la dimensió educativa també és un fet molt important per a la comissió organitzadora. És per això que s’està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat. En aquesta línia, també es preveu l’organització d’un concurs de dibuix i un altre de redacció. Pel que fa al vessant social, s’està acabant de muntar un pelegrinatge a Canòlich amb la gent gran i un posterior dinar de germanor.

Amb motiu dels 800 anys de la descoberta, des de l’organització s’ha dissenyat un logotip on apareix la Mare de Déu mitjançant la imatge dibuixada a la talla romànica i que s’acompanya del període de celebració i del lema ‘Agermanant’. Amb tot, l’objectiu de la celebració al llarg del 2023 és “reviure l’experiència viscuda fa 800 anys”.

Com és evident, un dels punts forts de l’any vinent serà la celebració de l’aplec de Canòlich, un esdeveniment que serà “una gran festa”, però sense malbaratar recursos. En aquest sentit, Chisvert ha indicat que un dels elements que farà més acte de presència durant la jornada serà la música. “Volem donar protagonisme a la música de Laurèdia i a les corals”, ha afegit. Així mateix, ha anunciat que s’ha fet una petició al Vaticà, via Bisbat d’Urgell, perquè la setmana prèvia a la diada sigui jubilar. A hores d’ara, però, encara s’espera una resposta que es creu que serà positiva.

Per la seva banda, la cònsol menor laurediana, Mireia Codina, ha dit que la commemoració dels 800 anys també té la voluntat d’homenatjar a totes les persones que han fet possible la diada de Canòlich al llarg dels temps. “Crec que durant l’últim dissabte de maig del 2023 tothom viurà aquest merescut homenatge per mantenir viva aquesta tradició tan arrelada, i això és el que també vol recollir el llibre a través dels testimonis d’aquests darrers anys”, ha manifestat. Així mateix, ha afegit que durant la diada “farem coses que siguin especials, però no es tracta d’aglutinar-ho tot en un dia, ja que valorem més que vagin passant coses al llarg de l’any”.

L’arxiprestat de les Valls d’Andorra també és un altre dels col·laboradors dels actes de celebració. De fet, mossèn Ramon Sàrries ha afirmat que “des de l’arxiprestat ens sentim joiosos de poder celebrar aquests 800 anys de la descoberta” i, per tant, des de “l’Església volem estar al costat de tots els actes que es faran des del comú empesos per mossèn Pepe Chisvert”.

Bon Dia Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


  Sant Julià impulsarà actes tot el 2023 per celebrar ‘l’any Canòlich’

El 2023 serà un any important per a Sant Julià de Lòria. La parròquia celebrarà al llarg de l’any vinent tot un seguit d’activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials per commemorar els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich. En aquest sentit, el comitè organitzador, impulsat per mossèn Pepe Chisvert, ja està treballant en un programa que s’anirà presentant progressivament a través de les xarxes socials i de les pàgines web del comú i de Càritas parroquial. Aquest programa s’encetarà amb una sèrie de conferències marianes, la primera de les quals tindrà lloc diumenge vinent, a partir de les 18.00 hores, a l’església parroquial, sota el nom La Santa Família i el reflex de les seves virtuts.

Per la seva banda, Chisvert va posar en relleu que el 2023, «el volem anomenar l’any Canòlich», ja que hi haurà nombroses accions que es desenvoluparan per commemorar aquesta fita. De fet, va assegurar que els actes programats estan adreçats al conjunt de la ciutadania del país, siguin creients o no. Malgrat que encara no s’han avançat massa detalls de quines iniciatives es promouran, el mossèn va desvetllar que el pròxim mes de maig «el dedicarem a la Mare de Déu». Precisament, va explicar que «s’està elaborant un vídeo on apareixeran testimonis que puguin narrar les seves experiències viscudes a Canòlich» en el marc de la celebració de la diada, que té lloc tradicionalment el darrer dissabte de maig. Paral·lelament, s’està creant un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés, que té com a finalitat recollir totes les activitats que s’han dut a terme als aplecs de Canòlich de les darreres dècades.

A més a més, Chisvert va apuntar que la dimensió educativa també és un fet molt important per a la comissió organitzadora. És per això que s’està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich, per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat.

Com és evident, un dels punts forts de l’any vinent serà la celebració de l’aplec de Canòlich, un esdeveniment que serà «una gran festa», però sense malbaratar recursos. En aquest sentit, Chisvert va asserir que un dels elements que farà més acte de presència durant la jornada serà la música. «Volem donar protagonisme a la música de Laurèdia i a les corals», va afegir. Així mateix, va anunciar que s’ha fet una petició al Vaticà, via Bisbat d’Urgell, perquè la setmana prèvia a la diada sigui jubilar. A hores d’ara, però, encara s’espera una resposta, que es creu que serà positiva.

Per la seva banda, la cònsol menor laurediana, Mireia Codina, va assenyalar que la commemoració dels 800 anys també té la voluntat d’homenatjar a totes les persones que han fet possible la diada de Canòlich al llarg dels temps. «Crec que durant l’últim dissabte de maig del 2023 tothom viurà aquest merescut homenatge per mantenir viva aquesta tradició tan arrelada, i això és el que també vol recollir el llibre a través dels testimonis d’aquests darrers anys», va manifestar. 

Per acabar, l’arxiprestat de les Valls d’Andorra també és un altre dels col·laboradors dels actes de celebració. De fet, mossèn Ramon Sàrries va afirmar que «des de l’arxiprestat ens sentim joiosos de poder celebrar aquests 800 anys de la descoberta» i, per tant, «des de l’Església volem estar al costat de tots els actes que es faran des del comú, empresos per mossèn Pepe Chisvert», va informar l’ANA.

El Periòdic d’Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


La parròquia de Sant Julià prepara “l’any Canòlich”

La parròquia de Sant Julià de Lòria celebrarà al llarg de l’any 2023 una sèrie d’activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials per commemorar els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich. El programa s’anirà presentant a través de les xarxes socials, i també des de les pàgines web del comú i de Càritas parroquial.

S’encetarà amb una sèrie de conferències marianes, la primera de les quals tindrà lloc el proper diumenge dia 18 de desembre, a partir de les 18 hores a l’església parroquial, sota el nom ‘La Santa Família i el reflex de les seves virtuts’.

Mn. Chisvert ha explicat que es vol nomenar el 2023 “l’any Canòlich”, perquè hi haurà nombroses accions que es desenvoluparan per commemorar aquesta fita, que estan adreçades al conjunt de la ciutadania del país. El proper mes de maig es dedicarà a la Mare de Déu;  també s’està treballant en l’elaboració d’un vídeo on apareixeran testimonis que narraran “les seves experiències viscudes a Canòlich” en el marc de la celebració de la diada que té lloc tradicionalment el darrer dissabte de maig. A més, es treballa en la creació d’un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés que té com a finalitat recollir totes les activitats que s’han dut a terme als aplecs de Canòlich de les darreres dècades i s’està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat.

Finalment, es preveu l’organització d’un concurs de dibuix i un altre de redacció pels infants i joves i es prepara un pelegrinatge a Canòlich amb la gent gran i un posterior dinar de germanor.

Bisbat d’Urgell


Tornar a 800 anys Canòlich


El 2023 serà l’any Canòlich

S’inicia al 2023 l’any Canòlich, any que commemora els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich. El comú de Sant Julià i l’arxiprestat de les Valls d’Andorra, organitzen activitats de diferents àmbits per celebrar la fita.

El programa constara d’activitats de 5 àmbits diferents; religioses com conferències marianes i l’aplec, culturals com la publicació del llibre de Canòlich, exposicions i conferències, esportives com una cursa popular o trofeus, educatives com una guia didàctica, un concurs de dibuix o un concurs de redacció, i socials com el pelegrinatge de la gent gran al santuari i el dinar de germanor. Les activitats, repartides els primers mesos de l’any, s’anunciaran a través del web de la parròquia i de les xarxes socials. La celebració culminarà amb l’aplec l’últim dissabte de maig. 

Mossèn Pepe Chisvert, rector de Sant Julià de Lòria, ha explicat que: “Tornar a reviure aquesta experiència, viscuda per aquells pastors que van trobar la talla, més enllà de si és una llegenda. 800 anys després d’aquell moment continuem vivint, celebrant i gaudint d’aquesta festa”.

El logo de la celebració incorpora per primera vegada una imatge de la Mare de Déu de Canòlich com a símbol de l’acte religiós i cultural. Fusiona els elements més significatius de l’esdeveniment com són la verge, la parròquia laurediana i els 800 anys de celebració.

Mireia Codina, cònsol menor de Sant Julià de Lòria, ha afirmat que pensen valorar molt més que al llarg de l’any passin coses, “que ens vagin portant a la reflexió, que ens vagin portant a un record i a preparar-nos pel gran dia”.

L’objectiu del programa és reviure els 800 anys de la trobada i de totes les experiències i vivències que han girat entorn a la Mare de Déu de Canòlich. 

Andorra Difusió


Tornar a 800 anys Canòlich


L’Any Canòlich’ arrenca per reviure l’experiència viscuda el 1223

Sant Julià de Lòria ha donat el tret de sortida a l’Any Canòlich per commemorar els 800 anys de la troballa de la imatge de la Mare de Déu. La parròquia celebrarà tot un seguit d’activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials. La primera d’elles, el proper diumenge dia 18 amb la conferència ‘La Sainte Famille et le reflet de ses vertues’ a càrrec de soeur Élise.

El comitè organitzador, liderat pel rector de la parròquia, mossèn Pepe Chisvert, està treballant des de principis d’aquest 2022 en un programa que s’anirà presentant progressivament a través de les xarxes socials, i de les pàgines web del comú lauredià i de Càritas parroquial. Chisvert ha explicat que els actes programats estan adreçats al conjunt de la ciutadania del país siguin creients i ha avançat que el pròxim mes de maig “el dedicarem a la Mare de Déu”. Serà un mes marià.

S’està treballant en l’elaboració d’un vídeo on apareixeran testimonis que narraran “les seves experiències viscudes a Canòlich” en el marc de la celebració de la festa que té lloc el darrer dissabte de maig. Paral·lelament, també es treballa en la creació d’un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés i en un altre que recollirà totes les activitats que es faran durant el 800 aniversari. El volum recollirà també un estudi etimològic sobre l’origen de la paraula Canòlich.

Pepe Chisvert ha subratllat que la dimensió educativa també és un fet molt important per a la comissió organitzadora. És per això que s’està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat. S’efectuarà un concurs de dibuix i un altre de redacció. En l’apartat social, es promourà un pelegrinatge a Canòlich amb la gent gran i un dinar de germanor.

Per complementar les activitats, s’ha dissenyat un logotip on apareix la Mare de Déu mitjançant la imatge dibuixada a la talla romànica i que s’acompanya del període de celebració i del lema ‘Agermanant’. Al logo, sorgeix el perfil de les muntanyes que es fon amb la imatge de la verge. La part pintada de color blau, significa la Terra. També són cercles i esferes el Sol, representat per uns traços lluminosos de color groc, i la Lluna amb els cràters simbòlics al peu de la Mare de Déu.

Amb tot, l’objectiu de la celebració al llarg del 2023 és “reviure l’experiència viscuda per aquells pastors que van trobar la talla, més enllà de si és una llegenda. 800 anys després d’aquell moment continuem vivint, celebrant i gaudint d’aquesta festa. La culminació de les activitats arribarà el dia de l’Aplec que estarà protagonitzat, com ha avançat Chisvert, per la música i les corals. També s’ha fet una petició al Vaticà perquè la setmana prèvia a la diada sigui jubilar. A hores d’ara, però, encara s’espera una resposta que es creu que serà positiva com ha avançat l’Arxiprest mossèn Ramon Sàrries.

La commemoració servirà per homenatjar a totes les persones que han fet possible que la festa es mantingui des del segle XII. Així ho ha anunciat la cònsol menor, Mireia Codina. Ha afegit que pensen valorar molt més que al llarg de l’any passin coses, “que ens vagin portant a la reflexió, i que ens preparin per al gran dia”.

Altaveu.com


Tornar a 800 anys Canòlich



Comments

800 anys Canòlich, notícies — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>