Conferència de Quim Valera i Jordi Pasques: “Les Marededéus trobades” (Vídeos)

Conferència de Quim Valera i Jordi Pasques: “Les Marededéus trobades”. 12 de novembre de 2023 a l’església de Sant Julià i Sant Germà de la Parròquia de Sant Julià de Lòria, Principat d’Andorra.




Tornar a 800 anys Canòlich


 

Eucaristia Aplec de Canòlich – 800 anys,

(vídeo resum i vídeo complet)

 

 

 

 


Tornar a 800 anys Canòlich


La talla de la Mare de Déu ha estat present en l’audiència general

La Mare de Déu de Canòlich va estar present en l’audiència general del Sant Pare a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el dia 31 de maig, festa de la Visitació de la Benaurada Verge Maria, i conclusió del mes de maig, Mes de Maria. Amb motiu de la celebració dels 800 anys de la seva troballa, una delegació d’una seixantena de persones de la parròquia de Sant Julià de Lòria, encapçalats per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, el rector de Sant Julià, Mn. Pepe Chisvert, pels cònsols major i menor de la parròquia, i l’ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, va dur una talla perquè fos beneïda pel papa Francesc.

Es va fer lliurament simbòlic de la talla, realitzada en un taller barceloní. En acabar la celebració de l’audiència, a la basílica de Sant Pere, Mons. Joan-Enric va presidir dins la basílica, amb el grup de pelegrins, la pregària Mariana que el Papa ha proposat per a tota l’Església en preparació de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode del proper mes d’octubre… (Continuar llegint)

Ha estat un dia molt significatiu, hem tingut molta il·lusió de poder portar-li al papa Francesc una talla dela Mare de Déu de Canòlich”

PEPE CHISVERT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tornar a 800 anys Canòlich


 

 

Conferència ”El Cel té un cor, el de la Verge Maria”

Recomanem escoltar-la tota.

La conferència, dins el cicle que s’està duent a terme, s’emmarcà en els actes de celebració de la troballa, fa 800 anys, de la talla de la Mare de Déu de Canòlich.

Trinitat Cabrero de l’Ordo Virginum, oferí una explicació molt ben documentada del dogma de l’Assumpció de Maria al Cel en cos i ànima, promulgat pel Papa Pius XII el 1950.

Des del segle V els cristians ja parlaven amb convicció de la dormició o assumpció al cel de Maria, la tradició ve del temps dels apòstols. La Immaculada, com el seu fill Jesús, no podia patir la corrupció del cos, ella que mai no havia pecat.

La conferenciant repassà les paraules que Pares de l’Església, Papes i Sants van dedicar a aquest tema. També comentà la referència del llibre de l’Apocalipsi, capítol 12, verset 1.

Moltes gràcies Trinitat.


 


Tornar a 800 anys Canòlich


 

 Audiència a la Parròquia de St. Julià de Lòria


El dia 31 de maig, Festa de la Visitació de la Benaurada Verge Maria, i conclusió del mes de maig, Mes de Maria, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, juntament amb els Cònsols de la Parròquia de St. Julià de Lòria, Hbles. Josep Majoral i Mireia Codina, així com pel Rector, Mn. Josep Chisvert, i l’ Ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, Excm. Sr. Carles Álvarez Marfany, i un grup de 60 fidels de la Parròquia, van poder ser rebuts en acabar l’audiència del Sant Pare Francesc a St. Pere del Vaticà.

L’audiència s’inscriu dins els actes programats per celebrar els 800 anys de la troballa, per part d’un humil pastor de Bixessarri, alertat per un ocell de colors, de la imatge tan estimada de la Mare de Déu de Canòlich.

Amb motiu d’aquesta efemèride, una talla de la imatge de la Mare de Déu de Canòlich va estar present en l’Audiència General del Sant Pare a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. Aquesta talla de la imatge de la M. de Déu de Canòlich va ser lliurada al Sant Pare Francesc. La talla realitzada en un taller barceloní amb la màxima fidelitat amb l’original que, tal com explica la llegenda, fou trobada per un pastor el 14 de juliol de 1223, on més tard es va construir el Santuari de la Mare de Déu de Canòlich. Enguany, 800 anys més tard, s’estan duent a terme tot un seguit d’activitats de celebració.

En acabar la celebració de l’audiència, a la Basílica de Sant Pere, Mons. Joan-Enric va presidir dins la basílica, amb el grup de pelegrins de Sant Julià de Lòria la pregària Mariana que el Papa ha proposat per a tota l’Esglésai en preparació a la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode del proper mes d’octubre.

Les celebracions d’aquest 8è. centenari van seguir amb l’estrena, el dia 1 de juny, del curtmetratgeTirites, que parla sobre la trobada de la Verge de Canòlich, patrona de Sant Julià de Lòria.

Reportatge fotogràfic

Bisbat d’Urgell 


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Aplec de la Mare de Déu de Canòlich (fotos i vídeos)

Cliqueu la imatge per veure el reportatge fotogràfic



La parròquia de Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra) va celebrar amb més joia que mai el tradicional Aplec de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de la parròquia, el 27 de maig. S’esqueien enguany els 800 anys de la troballa, per part d’un humil pastor de Bixessarri alertat per un ocell de colors, de la imatge tan estimada de la Mare de Déu de Canòlich.

L’aplec va estar ple d’activitats a arreu de la parròquia amb els actes centrals a l’esplanada de Canòlich i Terra Bogada. Només iniciar-se la jornada d’aplec diversos coets llançats des de diferents llocs van començar a mostrar que aquell dia d’aplec era festa grossa al Principat d’Andorra.

Un gran nombre de feligresos i devots de la M. de Déu de Canòlich van pelegrinar a peu fins al Santuari -situat a 1.635 m. d’altitud, als vessants de llevant de la Serra Plana- per mostrar la seva devoció i estimació a la Mare de Déu. Famílies senceres, amb infants, adolescents i joves, pujaren a venerar la sagrada imatge de la Mare de Déu i a demanar la seva protecció. Per facilitar el transport i acostar l’aplec a tothom de la parròquia, es va disposar d´un servei d´autobús gratuït.

L’aplec va estar marcat per la celebració de diverses Misses. La primera, com és costum, va tenir lloc a l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà, presidida pel Rector de la parròquia, Mn. Pepe Chisvert. A més, es van dur a terme dues misses més, al Santuari de la Mare de Déu de Canòlich, i al seu envelat exterior, per tal de facilitar als pelegrins la participació en el joiós dia d’aplec. Durant el matí, a l’aparcament del Prat Nou, es va dur a terme la benedicció i distribució del pa beneït de Canòlich, un gest que evoca la caritat cristiana i la necessitat de compartir amb els més pobres. A més, en la distribució es va tenir en compte els celíacs amb un pa adaptat.

La culminació de la celebració va tenir lloc a les 12h en l’envelat exterior del Santuari, per facilitar la participació dels nombrosos pelegrins, amb l’Eucaristia presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada per Mn. Pepe Chisvert, Rector de la parròquia de Sant Julià i pels altres sacerdots del Principat d’Andorra. A l’Eucaristia hi van assistir una gran quantitat de fidels que van omplir la carpa i esplanada del Santuari, encapçalats per les autoritats, el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot; el Síndic general, M.I. Carles Enseñat; alguns ministres com el Ministre de Relacions Institucionals i Educació, M.I. Sr. Ladislau Baró; la Ministra de Salut,  M.I. Sra. Helena Mas; juntament amb els Cònsols de la Parròquia de Sant Julià, Hbles. Josep Majoral i Mirea Codina així com Consellers Generals i molts pelegrins i devots de la Mare de Déu de Canòlich.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va celebrar, amb molt de goig, la indulgència que el Papa Francesc ha concedit al santuari i a la pregària sent una de les tradicions més importants que se celebren al Principat al llarg de l’any. Destacant com “més que una festa popular és un símbol d’identitat i agermanament al voltant de la Verge de Canòlich, patrona de la parròquia.” En motiu del vuitè centenari de la troballa de la Verge, Mons. Vives va expressar la seva voluntat que “aquests 800 anys siguin per a tots els creients en Crist un veritable moment de gràcia, en què la fe de Maria ens precedeixi i acompanyi com a far lluminós i com a model de plenitud i de maduresa cristiana, a qui mirar amb confiança i de la qual poder prendre l’entusiasme i l’alegria, per a viure amb un compromís cada vegada més gran i amb major coherència la nostra vocació de fills de Déu, germans en Crist, membres vius del seu Cos que és l’Església i dòcils a l’Esperit Sant.”

El mes de maig, mes de Maria, en que els fidels renoven el seu amor a la Verge, el Copríncep ha destacat la necessitat de la fe i del seu enfortiment en aquests moments de desafecció, recordant que “Déu és gran, Déu ens estima, i això és el millor que tenim, el millor que hem rebut i ens ha estat concedit de conèixer i de viure.” Maria és un model i un punt de referència per a l’Església, que en ella es reconeix a si mateixa amb la seva vocació i la seva missió, recordà citant a Benet XVI. Un model que sempre ha acompanyat Laurèdia i els seus encontorns en el Principat d’Andorra sent l’aplec de Canòlich una invitació “a retornar a les fonts, d’on generacions d’andorrans han extret els valors autèntics de la identitat del País i s’han compromès a salvaguardar-los i a defensar-los, a costa de qualsevol sacrifici”.

La missa fou solemnitzada pels cants de diverses corals: la Coral Rocafort, la Coral Signum de La Seu d’Urgell, la Coral Capella de Santa Maria de Puigcerdà i l’acompanyament musical de la cobla Ciutat de Manresa. A l’ofertori es va dur a terme l’ofrena del tradicional ball a llaor de Canòlich a càrrec de l’Esbart Laurèdia, que enguany complia 25 anys, un ball tradicional, que sempre acompanya aquest aplec i que és molt estimat per tots els lauredians.

Amb motiu del vuitè centenari de la trobada de la Sagrada Imatge de la Verge, el Papa Francesc, va concedir la gràcia de la indulgència plenària a tots els fidels que visitessin el Santuari de Canòlich entre el 20 i el 27 de maig i tinguessin la disposició interior d’un desaferrament total del pecat, fins i tot venial, i, a més, complissin les condicions que l’Església demana: confessió, combregar i resar per les intencions del Sant Pare. També, l’Arquebisbe, impartí a l’Eucaristia la benedicció apostòlica amb indulgència plenària.

Està previst que el proper dimecres 31 de maig tingui lloc el pelegrinatge a Roma per portar una talla de fusta policromada de la Mare de Déu de Canòlich al Sant Pare i que la pugui beneir.

Al llarg del mes de maig s’han dut a terme diverses activitats entorn d’aquesta commemoració, amb el lema «Verge de Canòlich, 800 anys agermanant», i que culminarà en l’estrena del curtmetratge  «Tirites» el proper 1 de juny als cinemes Illa Carlemany (Principat d’Andorra). Un relat que explora la relació entre tres generacions sota l’ombra de la llegenda de la troballa de la talla de la Mare de Déu de Canòlich.

Entre les iniciatives organitzades per a commemorar l’efemèride, també cal destacar l’edició del llibre Petita història de Canòlich, amb il·lustracions de Pilarín Bayés i textos de Jordi Pasques, el repartiment d’unes 1.000 banderoles commemoratives perquè els veïns engalanessin les façanes i balcons, la confecció d’una litografia de l’artista Sergi Mas i de l’“Auca de Canòlich reeditada en color o la benedicció d’ una representació de la Mare de Déu de Canòlich, realitzada per l’artista portuguesa Margarida Cepeda o la recepció d’ una talla de la Mare de Déu dels anys 40 del segle XX, que ha estat donada per la seva adoració a l’església parroquial per la família Marfany de Sant Julià, que l’ha custodiat en els darrers anys.

Bisbal d’Urgell


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Missa per a persones amb mobilitat reduïda

El santuari de Canòlich va acollir ahir al matí una vuitantena de lauredians i lauredianes en la trobada especial per a persones amb mobilitat reduïda. L’esdeveniment va ser impulsat per Càritas Parroquial amb la finalitat que els padrins, entre aquests també els dels centres sociosanitaris, poguessin gaudir de la missa amb motiu de l’aplec. Després de l’ofici els assistents han fet un dinar plegats a l’exterior del temple.

Diari d’Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Canòlich del meu cor (vídeos de les cançons) 

Mossèn Ramon de Canillo
Diari d’Andorra

Els primers anys de mossèn de Canillo pelegrinava a peu, el darrer dissabte de maig, a l’Aplec de la Mare de Déu de Canòlich. Tenia com a company de camí mossèn Josep Maria Riba, vicari de mossèn Lluís Pujol d’Andorra. Teníem molts llaços en comú. Ell, balaguerí, un servidor, bellcairenc de soca-rel. Érem del mateix curs al Seminari de la Seu. 13 anys compartint pupitre! Érem pobres. Férem autoestop a l’empalme de Balaguer per anar a la nostra primera missió pastoral, el Josep M. de vicari a Bellver de Cerdanya i un servidor a Organyà. Començàvem el pelegrinatge a Aixovall amb el res del Sant Rosari. A mig camí, llegíem el poema de Josep Duró EL RÈTOL PATRIÒTIC: “ Lloc on la pau perdura / país que la Verge adora / pots contemplar la Natura / això és ma Pàtria Andorra”.

Els primera anys de Colònies Populars de Canillo pujava amb joves el vespre de la posobra de l’Aplec de Canòlich. Ens guiaven les monitores lauredianes Rosa Duró i Meritxell Travesset i alguns membres del GEL (Grup Esplai Lauredià). Després de plantar les tendes i de sopar conversàvem sobre Maria, educadora de Jesús. Al voltant del foc cantàvem com a pelegrins que ens sentíem: “OBRIM CAMINS a l’esperança / obrim camins sense tardança / obrim camins que el món avança / obrim camins ara mateix”. Maria educà tan bé Jesús que Jesús ens diu: “Jo soc el Camí”. Educar és acompanyar la mainada en el camí de la vida.

El bisbe Ramon Malla em confià la classe de cultura religiosa a l’Insitut Espanyol d’Andorra la Vella. L’IEBA fou traslladat a la casa de colònies francesa d’Aixovall. El bisbe Joan Martí em confirmà en el càrrec. No dinava a la cantina. Necessitava un espai de silenci per reprendre les classes de la tarda i de les classes del vespre l’INBAD. Un dia al mes cercava la pau, la contemplació de les muntanyes lauredianes a l’escalf de la Mare de Canòlich. Mossèn Jaume Argelagós, el meu conseller espiritual a Andorra, em deia: “L’etimologia del nom Canòlich ho diu tot. La regla de viure bé, o final d’etapa i si voleu Etapa”. I reblava la invitació de pujar a Canòlich: “Observa la mà dreta de la Mare de Déu. La té lliure per convidar-nos a seure amb Jesús a la seva falda”. Canto malament. Amb tot i això, a la Mare de Déu de Canòlich li agradava que li cantés: “Cantem himnes de glòria a la Reina del cel. / Cantem els fills de Lòria a la Mare de Déu” dels mossens Palau i Marfany, fills de Sant Julià.

Els dies de festa a l’IEBA i sense misses a Canillo, el 12 d’octubre i l’1 de maig, anava d’excursió a Canòlich amb un grupet d’alumnes i algun professor que volia conèixer el Santuari lauredià. Els llegia: “A la Verge portem flors / totes les meves germanes,/ de tres o quatre colors / quan a les Valls andorranes, la festa hi fan els pastors” (Esteve Albert i Corps). “Mira com la tendresa també s’instal·la / dins aquest vast domini que tant t’afeixuga. / No creus que aquesta quietud és el que més / t’apropa a aquella Pau Mariana que delegues? (Miquel Martí i Pol). Abans de marxar els feia cantar: “Cantem himnes de glòria a la Reina del cel. / Cantem el fills de Lòria a la Mare de Déu”, tot recordant que l’IEBA pertany a Sant Julià de Lòria.

CAINA, campament itinerant d’AINA, comprèn tres estius amb tres etapes: la dels cims, la dels de llacs i, al tercer estiu, la de camins. L’estiu que es fa Camins comprèn una aturada a Canòlich. Els cainistes surten del Coll de la Botella per anar al pic del Cubil i baixar a dormir a la Collada de Montané. L’endemà caminen devers Os de Civís per fer nit al refugi de Francolí. El tercer dia de Camins es fa l’aturada somiada al recer de la Mare de Déu de Canòlich. La Patrona de Laurèdia i ses contorns ofereixen als cainistes el jaç per al descans merescut, el caliu de la devoció vuit vegades centenària d’un poble que s’encomana a tots els ciutadans d’Andorra. També els fa do del sagrat silenci per a la contemplació. Els versos de mossèn Manel Pal i Casanovas il·luminen el paisatge: ROSA DE CANÒLICH. Rosa us diria / pura i daurada / qui us descobria / al prat ombriu./ CANÒLICH mia, / sou Vós, Maria, / la flor sagrada / que en Déu es bada / i al cor somriu. Després de l’explicació dels artístics mosaics del Sergi Mas a l’interior de l’església que alliçonen sobre el camí a seguir, els cainistes recullen dotze pedretes on escriuen els valors que aprenen al campament. Cada un dels valors significa una de les 12 estrelles de la corona de la Mare de Déu.

Canòlich, 800 anys agermanant, com diu el capellà del Santuari, mossèn Pepe. Els cainistes en fan pregària de comiat: “Agermanats anirem caminant / sota un cel ben blau / joiosos himnes ressonaran / d’amor i de pau”.


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Pregària a la Mare de Déu de Canòlich

Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe-Bisbe d’Urgell

S’escauen enguany els 800 anys de la troballa, per part d’un humil pastor de Bixessarri alertat per un ocell de colors, de la imatge tan estimada de la Mare de Déu de Canòlich, a Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra) i ho celebrarem amb molt de goig en l’Aplec del dissabte 27 de maig, llargament esperat. Tot el mes de maig, Mes de Maria, estem renovant a l’Església el nostre amor a la Verge Maria, que ens apropa al seu Fill ressuscitat i protegeix les nostres viles i pobles. Preguem-li amb devota confiança:

Verge de Canòlich, Mare de gràcia, us presentem la realitat de tants germans del món que viuen enmig d’alegries i penes la seva vida familiar. Vós els coneixeu millor que nosaltres. Vós sabeu molt bé les seves necessitats de pau, amor, joia, companyia i esperança. Nosaltres només endevinem rere els seus rostres una història única, singular i irrepetible, moltes vegades construïda a força d’alegries petites i també de fracassos. Per això, Senyora de misericòrdia, deixeu que us els presentem i que demanem per a cadascun d’ells una espurna de l’amor sense mesura i de la tendresa tan gran del vostre Fill, Jesucrist.

Verge de Canòlich, Mare del Crist, que traspassada de dolor, coneixeu què vol dir patir per un fill. Vós, que coneixeu les llàgrimes de l’infortuni, acolliu els sofriments de tantes persones, de les que coneixem i de les que resten en l’oblit. Tants pares i mares, avis i àvies, infants, adolescents i joves, gent sense llar ni treball, emigrants, refugiats, malalts, presos i gent abandonada i sola. Feu-los a tots forts enmig dels sofriments que puguin passar, i no els abandoneu en la prova. Feu-nos pacients i capaços de valorar el sacrifici per amor, millors còmplices de tendresa per tots aquells que no tenen res més que la seva immensa soledat.

Verge de Canòlich, Mare de l’Església, us demanem que cuideu amb afecte els qui treballen per les comunitats cristianes arreu del món i per tots els àmbits pastorals de les nostres Diòcesis. El Papa, els bisbes i sacerdots, els diaques, els consagrats, catequistes, voluntaris de tantes causes generoses, missioners, tots els cristians que mirem de testimoniar amb coherència la fe rebuda: guardeu-nos en la unitat i la comunió. Vós coneixeu la necessitat de vocacions, els nostres problemes i dificultats, i sobretot els anhels de ser servents fidels i bons. Que treballem sinodalment per la comunió entre tots, perquè siguem u com el vostre Fill demanava i missioners de l’Evangeli, amb compromís de vida. Que sapiguem comunicar el do de la fe que hem rebut perquè molts tornin a creure, estimin la veritat, i estimin amb un amor semblant al de Jesucrist.

Verge de Canòlich, Mare dels pobres i dels qui compten poc als ulls del món, el vostre Fill, portat per l’Esperit Sant, va proclamar a Natzaret que el distintiu de la seva missió és alliberar els oprimits i portar la bona nova als pobres. Ajudeu-los sempre en les seves necessitats i intercediu pels homes i dones del nostre temps, perquè, construïm entre tots una societat més justa i unida per la reconciliació i la pau. Ajudeu-nos a ser més solidaris i aconseguir la veritable llibertat, essent imatges felices del nostre Creador.

Bisbat d’Urgell


Tornar a 800 anys Canòlich


Inici de les celebracions dels 800 anys de la Mare de Déu de Canòlich (Vídeo)

 

Entreu a l’enllaç per veure el reportatge fotogràfic ===> Enllaç

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir el dia 1 de maig, a la Parròquia de St. Julià de Lòria (Principat d’Andorra) la celebració eucarística en la que es va beneir una representació de la Mare de Déu de Canòlich, realitzada per l’artista portuguesa Margarida Cepeda, que l’ha donat al Santuari de la Mare de Déu de Canòlich, i es va recepcionar una talla de la Mare de Déu dels anys 40 del segle XX, que ha estat donada per la seva veneració a l’església parroquial per la família Marfany de Sant Julià, que l’ha custodiat en els darrers anys. Amb aquests actes, s’iniciaven les celebracions del 800 anys de la troballa de la Mare de Déu romànica, que la llegenda popular situa en l’indret on hi ha ara l’actual santuari.

Al llarg del mes de maig es portaran a terme diverses activitats amb motiu d’aquesta celebració, que porta per títol «Mare de Déu de Canòlich, 800 anys agermanant», i que té el seu punt àlgid en la celebració de l’Aplec de la Mare de Déu, que es portarà a terme el dissabte 27 de maig. A més, i amb motiu d’aquesta efemèride, s’ha preparant un curtmetratge, que amb el nom de «Tiritas», posarà en relleu el valor de cercar fórmules per resoldre els conflictes que es presenten en la vida de les persones. El curtmetratge es presentarà al públic el proper dia 1 de juny al vespre.

Els actes del dia 1 s’iniciaren amb la presentació del llibre “Petita història de Canòlich” amb dibuixos de Pilarín Bayés i text de Jordi Pasques. El llibre es repartirà de forma gratuïta a tots els caps de casa.

Posteriorment va tenir lloc l’Eucaristia, a la Parròquia de Sant Julià, va ser presidida per Mons. Vives i concelebrada pel Rector de la Parròquia, Mn. Pepe Chisvert i pel Secretari general, Mn. David Codina. Hi van assistir els membres de la Corporació comunal, encapçalats pels Cònsols Major i Menor, Hble Sr. Josep Majoral i Hble. Sra. Mireia Codina; l’Excm. Sr. Carles Álvarez Marfany, Ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu; Consellers Generals fills de la Parròquia i molts fidels i famílies destacades de la parròquia.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va glossar les lectures proclamades de la Paraula de Déu: Maria puja decididament a la muntanya i visita a la seva parenta Elisabet. La Mare de Déu, sota l’advocació de Canòlich, també ens visita a nosaltres i ens fa pujar a la muntanya, al Santuari de Canòlich. La Mare de Déu és una Mare de Déu “muntanyenca”, com va dir la Sra. Pilarín Bayés, en la presentació del llibre que ha fet sobre la història de Canòlich, a qui li agrada la muntanya. I és una Mare de Déu que ens dóna el seu Fill: no se’l queda egoistament per a ella, sinó que el dóna. Maria ens dóna a Jesús i tots els devots de Canòlich, i tots els cristians, l’honorem aquest mes de maig, mes de Maria, com a Mare de Déu, consol dels afligits, refugi dels pecadors.

Finalment, l’Arquebisbe animà els fidels de St. Julià a ser molt devots de la Mare de Déu perquè ella ens ensenya a estimar d’una forma oberta i recordà com la Parròquia de St. Julià de Lòria sempre ha estat una parròquia oberta i acollidora, com ho fou per St. Josep Maria Escrivà de Balaguer. A més a més, Maria ens ensenya a pregar. Finalment l’Arquebisbe va agrair la donació de la imatge de la família Marfany i del quadre de pintura de l’autora Margarida Cepeda que seran pròximament instal·lats en l’església de St. Julià.

La imatge de la Mare de Déu de Canòlich donada per la família Marfany és una talla de fusta policromada de pi de 102 cm d’alçada, que fou tallada per Josep Arquimbau cap el 1940 i beneïda el 24 d’agost de 1941. Aquesta talla fou encarregada per Mn Enric Marfany Gosset, que fou acollit a Sant Julià de Lòria durant la Guerra Civil espanyola, després de veure cremada la parròquia de la que era Rector i la seva pròpia casa. En motiu del seu gran agraïment i per una promesa a la Mare de Déu de Canòlich, a la que es va encomanar en fugir de Barcelona el 1936, va donar la talla a la parròquia de Sant Julià i Sant Germà.

Mn Marfany havia estat present en els actes de celebració dels 700 anys de la troballa de la Mare de Déu, on s’havia posat de manifest l’enyorament dels lauredians de la seva Mare de Déu, que tenien molt allunyada, al Santuari, on era inaccessible per a malalts i gent gran. Aquesta talla doncs, ha estat durant molts anys la talla que havien venerat i amb la que han pregat centenars de persones de Sant Julià en els darrers decennis, fins que Mn. Argelagós va encarregar una còpia de la Mare de Déu romànica per deixar-la al Santuari i va baixar l’original a la parròquia per raons de seguretat. Aleshores, fou quan la família Marfany passà a custodiar la Mare de Déu que el dia 1 de maig va retornar a la parròquia, on ocuparà un lloc propi.

Al final de la Missa es va beneir el quadre de pintura de l’autora Margarida Cepeda és una obra que pretén reproduir la imatge de la Mare de Déu de Canòlich en els 800 anys de la seva troballa.

Bisbat d’Urgell


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Conferència “El Sí de Maria, el Sí dels Creients”, a càrrec de Mn. Sàrries

Mn. Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls, va presentar la conferència “El Sí de Maria, el Sí dels Creients” a l’església parroquial de Sant Julià de Lòria el passat diumenge 23 d’abril, emmarcada dins dels actes de l’Any Canòlich per commemorar els 800 anys de la troballa de la Mare de Déu.

Després d’algunes observacions prèvies, com la veracitat del text i l’estil literari, per contextualitzar l’estudi de les fonts documentals Mn. Sàrries va explorar l’escenari on es desenvolupa la història: Natzaret a la regió de Galilea. La basílica situada al centre de la població i la seva arquitectura impressionant, incloent la gran cúpula, la façana amb inscripcions i relleus o l’atri amb imatges de la Mare de Déu, són alguns dels escenaris que ha destacat.

Va començar l’anàlisi del text per la salutació que l’àngel fa a Maria, seguida per la seva reacció i la resposta de l’àngel. Seguit per discutir els trets de príncep de Jesús, la sorpresa de Maria i la resposta final de Maria que es converteix en l’esclava del Senyor. També va destacar el testimoni dels Pares de l’Església i com aquesta història ha estat interpretada en la literatura espiritual, com per exemple per Sant Joan de la Creu.

Mn. Sàrries va explorar la riquesa i profunditat d’aquesta història bíblica, destacant la seva importància per als creients d’avui en dia al haver estat inclosa en la doctrina recent de l’Església. Per acabar va destacar la importància de confiar en Déu i estar oberts als seus plans, doncs la Paraula de Déu condueix la vida del món implicant a les persones, sent els creients la comunitat dels implicats.

Bisbat d’Urgell


Tornar a 800 anys Canòlich


Jubileu Extraordinari i Indulgència Plenària amb ocasió dels 800 anys de la Troballa de la Imatge de la Mare de Déu de Canòlich

Amb motiu del 800 Aniversari de la troballa de la talla romànica de la Mare de Déu de Canòlich, el Papa Francesc concedeix un Jubileu Extraordinari que permetrà que els fidels arribin a la Indulgència Plenària visitant l’Ermita de Canòlich del 20 al 28 de maig de 2023.

Els orígens del Jubileu es remunten a l’Antic Testament. La llei de Moisès havia determinat per al poble hebreu un any particular: “Declarareu sant l’any cinquanta, i proclamareu a la terra alliberament per a tots els seus habitants. Aquest any cinquanta serà per a vosaltres un jubileu.”

La trompeta amb què s’anunciava aquest any particular era una banya de carner, que s’anomena “yobel” en hebreu, per això la paraula “Jubileu”. La celebració d’aquest any comportava, entre altres coses, la restitució de les terres als antics propietaris, la remissió dels deutes, l’alliberament dels esclaus i el repòs de la terra.

L’Església Catòlica va prendre com a influència el jubileu hebreu i li va donar un sentit més espiritual. Jubileu també té una arrel llatina, iubilium, que representa un crit d’alegria. En aquest període jubilar, que s’anomena també, Any Sant, es dóna un perdó general, indulgències, i es convida a aprofundir en la relació amb Déu i amb els altres, concedint gràcies especials. És també l’any de la remissió dels pecats i de les penes. És l’any de la reconciliació i de la penitència sacramental. També és una invitació a la conversió.

El primer jubileu a l’Església catòlica va ser el 1300, i se celebrava cada 50 anys. Però des de l’any 1475 – per permetre a cada generació viure almenys un Any Sant – el jubileu ordinari va començar a espaiar-se al ritme de cada 25 anys. Un jubileu extraordinari, en canvi, es proclama amb motiu d’un esdeveniment de importància particular.

En la tradició catòlica, el Jubileu consisteix que durant un any o en un temps particular, es concedeixen indulgències als fidels que compleixen certes disposicions eclesials establertes pel Vaticà. El jubileu pot ser ordinari o extraordinari, com en aquest cas. I les indulgències poden ser plenàries, com s’ha concedit ara, o parcials.

Segons els números 1471 i 1478 del Catecisme de l’Església Catòlica, “la indulgència és la remissió davant Déu de la pena temporal pels pecats, ja perdonats”, i sempre es poden aplicar pels difunts a modus de sufragi. Les indulgències estan relacionades amb la confessió, els pecats, la redempció i la comunió dels sants.

Primer cal distingir entre culpa i pena. Quan pequem, és a dir, quan obrem malament contra Déu, contra nosaltres mateixos o contra els altres, sigui per acció o omissió, la culpa és la nostra responsabilitat en aquest pecat. La pena, però, és la conseqüència que té aquest pecat.

La confessió és necessària perquè esborra la culpa i, parcialment, la pena eterna; la indulgència és una gràcia afegida que dóna un perdó encara més gran. Per això hi pot haver confessió sense indulgència, però no indulgència sense confessió.

S’anomena indulgència plenària perquè suprimeix plenament la pena que caldria reparar pels pecats comesos i confessats fins aquell moment, que un fidel disposat i complint determinades condicions aconsegueix per mediació de l’Església.

CONDICIONS PER ACONSEGUIR UNA INDULGÈNCIA PLENÀRIA:

Aquesta indulgència té un valor molt gran i requereix diverses condicions:

Especificitat en aquest Jubileu extraordinari: L’obra prescrita per guanyar aquesta indulgència requereix el pelegrinatge al Santuari de la Mare de Déu de Canòlich, com a visita piadosa venerant a la Verge exposada, amb un temps de pia meditació, tenint una especial disposició interior i un desaferrament total del pecat, fins i tot venial, que s’ha de cloure amb la recitació, com a pregària, del Parenostre i del Credo, i de invocacions o pregàries a la Mare de Déu. I a més, el compliment de les condicions acostumades:

1. Confessar-se, almenys, uns dies abans o després de fer el pelegrinatge (sense oblidar que cal estar en gràcia de Déu abans d’acabar l’acció).

2. Combregar, participant en l’eucaristia, en aquest mateix període de temps.

3. Resar per les intencions del Sant Pare, un Parenostre i un Avemaria, o altres oracions. S’ha de pregar en aquests dies.

Les persones grans, els malalts i tots els que per una causa greu, no poden sortir de casa, igualment podran obtenir la Indulgència, detestant qualsevol pecat, amb la intenció de, quant abans puguin, complir les tres indicades condicions, amb una voluntat interior d’adherir-se espiritualment a aquesta celebració jubilar, i fent l’ofrena al Déu misericordiós de les seves pregàries, els seus dolors i, també, les incomoditats de la seva pròpia vida.

Les indulgències fomenten la caritat amb els germans, augmenten la confiança, l’esperança i la joia d’una plena reconciliació i comunió amb Déu Pare.

 

 

 

 

 

 


Tornar a 800 anys Canòlich


Conferència «El Sí de Maria, el Sí dels creients»

 


Tornar a 800 anys Canòlich


Conferència: «L’alegria d’una vida tocada per Déu»

El diumenge 29 de gener a l’església parroquial de Sant Julià de Lòria, la Teresa Gené de l’Ordo Virginum ens oferí la conferència “L’alegria d’una vida tocada per Déu” emmarcada dins els actes de l’Any Canòlich on celebrem els 800 anys de la trobada de la imatge de la Mare de Déu de Canòlich.

A partir del text de l’evangelista Lluc 2, 22-38 “La presentació de Jesús al temple” la ponent anà desgranant les ressonàncies d’aquest fragment bíblic.

Jesús, com a primogènit, fou presentat al Senyor, com feia el poble jueu des de l’alliberament d’Egipte. Maria acudí per a la seva purificació. Però, realment, comentà la Teresa, ni el fill havia de ser rescatat, perquè és ell el que venia a rescatar la humanitat, ni la mare s’havia de purificar de la seva concepció i part virginals. Però Josep i Maria volen complir amb la llei per amor, amb llibertat d’esperit. 

Trobem així l’alegria de seguir els preceptes del Senyor amb una vida coherent, no per obligació sinó per amor. Cada persona té una missió concreta: “Tots som missió” com diu el Papa Francesc.

Els pares fan ofrena del seu fill a Déu i aquest serà reconegut pels ancians Simeó i Anna com “la Llum del món”. Es tracta d’un encontre del Salvador amb els homes. Simeó i Anna esperaven la seva vinguda amb dejunis i pregàries, reconeixen el nen perquè estan plens de l’Esperit Sant, com Elisabet i Joan Baptista quan Maria els visità.

Trobar Crist és la nostra vocació. Crist envaeix el cor i treu el vel de la tristor. L’alegria ens ha de caracteritzar. Qui persevera en el servei a Déu té l’Esperit per donar a conèixer Jesús. Simeó profetitzà el dolor i l’ofrena de Maria al peu de la creu que portà la Resurrecció.

Per acabar, la Teresa ens deixà una pregunta per a la reflexió: com assumeixo les dificultats i sofriments de la vida?

Bisbat d’Urgell


Tornar a 800 anys Canòlich


Conferència «La Sainte Famille et le reflet de ses vertues»

Text de la conferència en català


Tornar a 800 anys Canòlich


Explicació del logo i el lema per la Celebració dels 800 anys de La Trobada de la Mare de Déu de Canòlich

Cliqueu la imatge per visualitzar el vídeo del Logo en moviment


1.- Definicions

LOGO: Símbol que s’utilitza per representar a una institució, marca, empresa, esdeveniment, efemèride,… Es caracteritza per estar integrat per imatges, símbols i/o lletres.

LEMA: Frase o consigna que defineix quelcom, en aquest cas, una efemèride.

2.- Elements objectius que ha de contenir el LOGO:

  1. Mare de Déu de Canòlich
  2. Imatge de la talla romànica (dibuixada)
  3. Els mots: 800 ANYS
  4. El període: 1223 – 2023
  5. El lloc o territori: Laurèdia (Andorra)
  6. Lema: AGERMANANT

 

3.- Elements que donen explicació al LOGO (de caràcter teològics):  (Veure-ho aquí)

 


Tornar a 800 anys Canòlich



Comments

800 anys Canòlich, dimensió religiosa — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>