Taller sobre fotografia estenopeica a Sant Julià

La Sala Sergi Mas va acollir dissabte un taller de fotografia estenopeica en què els participants van aprendre nocions bàsiques sobre l’inici de la fotografia i la càmera fosca. L’activitat s’emmarca en la commemoració dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich.

Diari d’Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


 

3a edició del projecte “Murs que parlen”

Veure totes les les fotos


Sant Julià de Lòria té dos murals més gràcies al resultat de la tercera edició del concurs públic ‘Murs que parlen’ que enguany havien de centrar la temàtica en els 800 anys de la descoberta de la Mare de Déu de Canòlich.

En aquesta ocasió els murs escollits per a les representacions artístiques han estat la paret de la rectoria pujant pel carrer Isidre Valls i el mur del cementiri que es troba a l’entrada del poble en sentit nord. En el primer dels casos s’ha plasmat “Festa i goig a Canòlich” de l’artista David Segura, mentre que en el segon es recull el treball “Goigs de Canòlich” segellat per Arnau Orobitg i Xavi Casals que, quan actuen a duo, adopten el nom de Gos Com Fuig.

El treball de la rectoria és una representació de l’Aplec com a acte de festa que es ressalta en els seus colors. Té forma rectangular i corba, està integrat a l’entorn del Santuari i la Verge és un element important. S’ha emprat la tècnica del vitrall emulant els que sol haver a la majoria de temples cristians creant un efecte de transparència. “He volgut combinar un estil clàssic amb un de modern com és el grafitti”, ha manifestat el seu autor que ha emprat unes vint hores per enllestir-lo.

El mural del cementiri és una composició de fris narratiu donat el caràcter horitzontal i la major extensió de la superfície. A la part esquerra es pot apreciar la llegenda amb l’ocell de colors i el pastor per continuar amb la part central amb la imatge de la Verge i acabar a la part dreta amb el romiatge i el Santuari. Tot el conjunt està rubricat per la frase més repetida dels goigs que es canten el dia de la Mare de Déu un cop finalitzada la missa central: “Puig que sou la Protectora de Laurèdia i ses contorns”. El colorit llampant del mural s’inspira en els retaules barrocs i la iconografia pirinenca.

Com que en aquest cas el treball s’ha fet a dues mans, els autors han explicat que han hagut de consensuar l’estil, ja que cadascú té el seu propi. “Aquí vam acordar que l’estil fos el color”, ha comentat Orobitg, mentre que el seu company ha assenyalat que “més que prevalgués l’estil de l’un o de l’altre, hem apostat per aquest plantejament força atrevit i saturat per donar vida i alegria a aquest tram”, en referència al fet que el mural es troba a tocar de la CG-1.

Tots tres artistes han coincidit que esperen que el Comú continuï convocant més edicions del concurs per tal que hi hagi més murals a la parròquia. De moment, de les tres edicions de Murs que parlen n’han sortit sis murals als quals cal afegir dos d’iniciativa privada. En aquest sentit, la cònsol menor, Mireia Codina ha assegurat que es continuarà amb més concursos perquè “aquesta iniciativa vol embellir parets blanques i que la parròquia tingui un distintiu especial amb la nostra cultura i les nostres tradicions”.

Comú de Sant julià de Lòria
twitter.com/comusantjulia
Diari d’Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Programa complet 800 anys Canòlich

 

Cliqueu la imatge per veure i/o descarregar el programa complet


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Tens fotos de Canòlich des del 1900 al 1998?


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Els 800 anys de la Mare de Déu de Canòlich, al Murs que parlen

Sant Julià continua endavant amb Murs que parlen, l’estupenda iniciativa que va arrencar ara fa dos cursos i que de moment ha permès il·luminar quatre espais de la parròquia. La tercera edició ja està en marxa i el tema era potser previsible, però especialment oportú: els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich, ja saben, la que seguint un ocell de mil colors va trobar un pastor de Bixessarri al lloc exacte on després es va construir el santuari. Posem que era el 1223. En celebrarem el 27 de maig el 8è centenari i en parlarem aviat.

De moment, la tercera edició de Murs que parlen ja està en marxa. El Comú hi destinarà 20.000 euros i ja hi ha reservat dos parets: la de la rectoria i la del cementiri. Els projectes s’han d’entregar abans del 17 d’abril i els guanyadors hauran d’executar-los contra el rellotge per arribar a temps de Canòlich. En les dues primeres edicions de Murs que parlen hi van participar Naiara Galdós, Reunió de Papaia i Sam Bosque (en dues ocasions).

Bon Dia Andorra


Tornar a 800 anys Canòlich


 

Cliqueu la imatge ver veure els monogràfics


Tornar a 800 anys Canòlich


Sant Julià de Lòria es prepara per commemorar els 800 anys de la troballa de la imatge de la Verge de Canòlich

El 2023 serà un any important per a Sant Julià de Lòria. La parròquia celebrarà al llarg de l’any vinent tot un seguit d’activitats religioses, culturals, esportives, educatives i socials per commemorar els 800 anys de la trobada de la Mare de Déu de Canòlich. El comitè organitzador, impulsat pel rector de la parròquia, mossèn Pepe Chisvert, està treballant des de principis d’aquest 2022 en un programa que s’anirà presentant progressivament a través de les xarxes socials, i de les pàgines web del comú i de Càritas parroquial, i que s’encetarà amb una sèrie de conferències marianes, la primera de les quals tindrà lloc el proper diumenge, a partir de les 18 hores a l’església parroquial, sota el nom ‘La Santa Família i el reflex de les seves virtuts’.

Chisvert ha posat en relleu que, el 2023, “el volem anomenar l’any Canòlich, ja que hi haurà nombroses accions que es desenvoluparan per commemorar aquesta fita. De fet, ha assegurat que els actes programats estan adreçats al conjunt de la ciutadania del país siguin creients o no. Malgrat que no s’han avançat massa detalls de quines iniciatives es promouran, el mossèn ha avançat que el pròxim mes de maig “el dedicarem a la Mare de Déu”.

Precisament, ha explicat que s’està treballant en l’elaboració d’un vídeo on apareixeran testimonis que narraran “les seves experiències viscudes a Canòlich” en el marc de la celebració de la diada que té lloc tradicionalment el darrer dissabte de maig. Paral·lelament, també es treballa en la creació d’un llibre il·lustrat per Pilarin Bayés que té com a finalitat recollir totes les activitats que s’han dut a terme als aplecs de Canòlich de les darreres dècades.

A més a més, Chisvert ha apuntat que la dimensió educativa també és un fet molt important per a la comissió organitzadora. És per això que s’està elaborant material didàctic sobre la Mare de Déu de Canòlich per tal que es pugui treballar no només a les escoles de la parròquia laurediana, sinó a les de tot el Principat. En aquesta línia, també es preveu l’organització d’un concurs de dibuix i un altre de redacció. Pel que fa al vessant social, s’està acabant de muntar un pelegrinatge a Canòlich amb la gent gran i un posterior dinar de germanor.

Amb motiu dels 800 anys de la descoberta, des de l’organització s’ha dissenyat un logotip on apareix la Mare de Déu mitjançant la imatge dibuixada a la talla romànica i que s’acompanya del període de celebració i del lema ‘Agermanant’. Amb tot, l’objectiu de la celebració al llarg del 2023 és “reviure l’experiència viscuda fa 800 anys”.

Com és evident, un dels punts forts de l’any vinent serà la celebració de l’aplec de Canòlich, un esdeveniment que serà “una gran festa”, però sense malbaratar recursos. En aquest sentit, Chisvert ha indicat que un dels elements que farà més acte de presència durant la jornada serà la música. “Volem donar protagonisme a la música de Laurèdia i a les corals”, ha afegit. Així mateix, ha anunciat que s’ha fet una petició al Vaticà, via Bisbat d’Urgell, perquè la setmana prèvia a la diada sigui jubilar. A hores d’ara, però, encara s’espera una resposta que es creu que serà positiva.

Per la seva banda, la cònsol menor, Mireia Codina, ha dit que la commemoració dels 800 anys també té la voluntat d’homenatjar a totes les persones que han fet possible la diada de Canòlich al llarg dels temps. “Crec que durant l’últim dissabte de maig del 2023 tothom viurà aquest merescut homenatge per mantenir viva aquesta tradició tan arrelada, i això és el que també vol recollir el llibre a través dels testimonis d’aquests darrers anys”, ha manifestat. Així mateix, ha afegit que durant la diada “farem coses que siguin especials, però no es tracta d’aglutinar-ho tot en un dia, ja que valorem més que vagin passant coses al llarg de l’any”.

L’arxiprestat de les Valls d’Andorra també és un altre dels col·laboradors dels actes de celebració. De fet, mossèn Ramon Sàrries ha afirmat que “des de l’arxiprestat ens sentim joiosos de poder celebrar aquests 800 anys de la descoberta” i, per tant, des de “l’Església volem estar al costat de tots els actes que es faran des del comú empesos per mossèn Pepe Chisvert”.

Comú de Sant Julià de Lòria


Tornar a 800 anys Canòlich


 


Comments

800 anys Canòlich, Comú de Sant Julià — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>