Vídeo institucional de Càritas on els protagonistes són les persones acompanyades, els voluntaris, els donants, els socis … la família de Càritas.


Càritas és la institució bàsica, encara que no única, de la sol·licitud de les Esglésies diocesanes pels pobres i marginats. És una entitat sense ànim de lucre i el seu finançament és sobretot privat. Està formada per voluntariat i professionals, i acompanya els sectors socials més desafavorits, caminant amb la triple missió de denunciar, anunciar i transformar.

Càritas és part essencial de l’Església, és la institució de l’amor de l’Església. Càritas ajuda tothom sense tenir en compte la religió, nacionalitat, gènere o ètnia dels beneficiaris.

Els objectius de Càritas són:

A) Ajudar a la promoció humana i al desenvolupament integral de les persones

B) Sensibilitzar la societat i

C) Promocionar la justícia social.

Som una Càritas parroquial

Una Càritas  modesta, amb relativament pocs mitjans, però amb molta il·lusió i esperit de servei. Els nostres voluntaris estan al servei de la comunitat laurediana. Estem oberts  a tothom.

Els mitjans dels quals disposem provenen de les aportacions d’una vuitantena de socis i dels donatius d’algunes altres persones i empreses de Sant Julià de Lòria.

El nostre objectiu i la nostra il·lusió és acompanyar i ajudar en el possible, totes les persones i famílies de la parròquia que passen dificultats.

Història

Al llarg dels segles, l’Església ha volgut ser sempre fidel a la norma evangèlica d’ estimar els altres com Crist ens ha estimat i, per tant, de donar menjar a qui te fam, donar beure a qui té set, vestir el despullat, … i ho ha fet, en ocasions, a través de persones o grups de cristians, religiosos o laics, dedicats especialment a aquesta tasca. Segurament la primera missió especialitzada la trobem als Fets dels Apòstols (6, 2-6) quan a proposta dels Dotze l’assemblea de creients elegeix set diaques per ajudar i atendre els pobres i les vídues.

En el curs de la història, mai ha quedat interrompuda aquesta acció caritativa i, en el si de l’Església han nascut múltiples iniciatives i institucions dedicades a ajudar els germans. A cada època han sorgit ordes religiosos dedicats a atendre i tenir cura de pobres, malalts, presos, ancians desemparats, infants orfes, hospitals, etc. Per referir-nos a èpoques més properes, val la pena assenyalar les Conferències de Sant Vicenç de Paúl, creades a França l’any 1838 per Frederic Ozanam, una institució estesa a molts països, servida per laics cristians que feu molt de bé i florí especialment la primera meitat del segle XX.

Formalment la primera institució amb el nom de Càritas fou la Charitasverband fur das katolische Deutschland, fundada a Colònia l’any 1897 pel bisbe alemany Lorenz Werthmann. Ja l’any 1916, també a Alemanya, Càritas fou reconeguda com la unió de les associacions diocesanes dedicades a l’acció caritativa. La coordinació a Europa es produiria l’any 1924 amb la participació de 22 països. Al Bisbat d’Urgell, a l’igual que a les altres diòcesis germanes, les activitats de Càritas s’iniciaren després de la segona guerra mundial, encara que amb una organització més simple. Càritas intervingué molt especialment en l’ajuda als refugiats de la postguerra. L’any 1951 fou creada Càritas Internationalis, que agrupà les diverses Càritas nacionals.

Càritas Urgell fou creada oficialment com a entitat amb personalitat jurídica pròpia –com hem dit ja era activa molts anys abans–  el 26 d’abril de 1977 amb la missió de coordinar, orientar i promoure l’acció caritativa de l’Església a la diòcesi i es regeix actualment pels estatuts de 5 de juny de 2006.

El primer president de Càritas Andorrana fou el Sr. Ricard Tor i Mn. Josep Maria Mauri el primer delegat episcopal. Ambdós la representaren  a l’Assemblea de Càritas Internationalis celebrada a Atenes.

La sol·licitud d’ingrés de Càritas Andorrana fou aprovada pel Comitè Executiu de Càritas Internationalis el 25 de maig de 1983 a Roma i ratificada per unanimitat  en la segona sessió plenària de la XII Assemblea General  del mateix organisme internacional celebrada a Roma el dia  28 de maig següent. En aquella ocasió Càritas Andorrana fou representada per Mn. Blai Fortuny i el Sr. Josep Sansa i Torres.

En l’àmbit geogràfic del Principat d’Andorra, Càritas Andorrana queda integrada per les  set Càritas Parroquials de Canillo, Ordino, Encamp, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

Organització

L’estructura bàsica de Càritas és parroquial i la direcció correspon al bisbe diocesà. El conjunt de Càritas diocesanes integren les Càritas Nacionals i aquestes la  Càritas Internationalis.

Càritas Internationalis queda organitzada en set regions: Africa, Àsia, Europa, Amèrica Llatina i el Carib, Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, i Oceania.

Actualment està integrada per 162 Càritas Nacionals, entre elles Càritas Andorrana.


Comments

Qui Som? — No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>