dissabte 26 d’octubre a les 17 hores

Que és l’Assemblea Parroquial?

Normalment, les parròquies només convoquen tots els seus fidels a la celebració litúrgica. És cert que l’assemblea Eucarística és l’assemblea cristiana per antonomàsia; en ella la comunitat rep la seva vida. Però perquè aquesta reunió fonamental desplega tota la seva virtualitat, cal reunir també els cristians per reflexionar junts sobre la vida i la missió de la comunitat, per descobrir els problemes del poble, per pensar entre tots, respostes pastorals adequades. Per molt importants i útils que siguin el Consell Pastoral, les comissions de treball, es tracta sempre de grups minoritaris en relació amb tots els fidels que pertanyen a la parròquia. com reunir-los a tots? És pràcticament impossible. Però hi pot haver una institució que, almenys, els representi a tothom i els ofereixi la possibilitat de parlar i col·laborar:

l’Assemblea Parroquial.

Podríem definir-la com: “la reunió de tots els agents de pastoral de la parròquia, que, presidida pel rector i oberta a tots els fidels, revisa totes les tasques de la comunitat, analitza les necessitats i exigències evangelitzadores i programa l’acció pastoral per a un determinat període de temps”.

Preparació de l´Assemblea

La preparació de l’Assemblea és molt important; no es pot improvisar, ni ha de forçar el ritme de les persones o dels grups. S’han d’establir les condicions perquè des de la preparació de l’Assemblea els grups parroquials i els agents compromesos defineixin el mètode de realització de l’Assemblea. En la preparació de l’Assemblea Parroquial és convenient comptar amb una comissió responsable, que ha d’estar formada, si és possible, per preveres, consagrats i laics: té una tasca pedagògica i una tasca funcional.

La tasca pedagògica: Consisteix a posar les condicions humanes i evangèliques perquè el procés preparatori a l’assemblea, la seva realització i l’aplicació subsegüent,

acompanyin les persones en el desenvolupament integral i posin les bases per al pacte de cooperació comunitària parroquial.

La tasca funcional: Consisteix a cercar i aplicar els elements tècnics que faran possible i viable l’Assemblea Parroquial. Aquests elements tècnics han d’abastar des de la dinàmica de grups, passant per les qüestions administratives, fins a la dimensió teològica i pastoral del projecte, i també oferir la possibilitat als fidels de la parròquia de fer propostes sobre temes o activitats de la mateixa puguin tractar als grups més endavant.

La Comissió responsable acaba la seva tasca amb la realització de l’Assemblea Parroquial, i amb l’avaluació i la revisió de la mateixa. D’aquesta manera, la Comissió ha estat el motor d’arrencada de tot un procés comunitari, de manera que tota lacomunitat parroquial es pugui convertir en motor del funcionament del poble de Déu Viu. És un servei molt humil, però possibilitador del dinamisme general de la

comunitat. Dels seus encerts depèn el desenvolupament posterior i la vida de la parròquia.

A qui convoquem?

L’Assemblea reuneix de forma directa tots els que participen activament a la parròquia: sacerdots, consagrats, equips bàsics, consell pastoral parroquial, coordinadors dels grups parroquials, els integrants dels grups parroquials, voluntaris.

Però a més, es convida tots els fidels que vulguin assistir-hi, informant-los degudament a les misses dominicals, MCS i xarxes socials.

Quin és l’objectiu de l’Assemblea?

Els objectius a curt termini donaran com a resultat un camí a recórrer, i els objectiusde fons donaran a la comunitat parroquial un horitzó. Els objectius concrets porten

a l’acció, i l’horitzó estimula i fomenta l’esperança. A més, l’Assemblea té com a objectiu: crear consciència de parròquia.

Vers als resultats de l´Assemblea

El primer resultat que podem esperar de l’Assemblea s’ubica, en el moment oportú, quan l’assemblea parroquial ha pres uns acords generals que cal concretar, quan ha establert unes prioritats i uns camins de creixement comunitari, quan ha plantejat la necessitat d’organitzar diverses activitats que s’estan fent.

El segon resultat que haurà de donar l’Assemblea consistirà en la necessitat de fer les tasques comunitàries convenients per al bé de tothom. Algunes d’aquestes tasques – almenys essencials- ja es feien abans de tenir lloc l’Assemblea. Tot i això, a partir de

l’Assemblea, aquestes tasques poden rebre un impuls nou i revitalitzador. Són àrees que hauran de ser compartides en una atmosfera de coresponsabilitat.

La comunitat reunida en assemblea pot suggerir altres tasques, que cal afegir a les que ja es realitzaven. És necessari i indispensable la distribució participativa de totes les tasques comunitàries, segons les necessitats, segons les prioritats més urgents. Algunes tasques a fer són personals i vocacionals. No s’ha de mantenir cap estructura de serveis que no sigui realment necessària, i cal promoure totes aquelles que convenen per al desenvolupament harmònic de la comunitat parroquial.

US HI ESPEREM !!!

Mn Pepe Chisvert, rector